Linkovi

UN poziva Washington da ne uvjetuje reforme uskraćivanjem sredstava


Bliski suradnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofi Annan Mark Malloch Brown svjedočio je u američkom Kongresu o planovima o reformi svjetske organizacije. Američki zakonodavci, nezadovoljni nizom pitanja – pod politike Vijeća sigurnosti i Komisije za ljudska prava, pa do skandala u programu "Nafta za hranu" postavljali su Brownu, inače predstojniku ureda glavnog tajnika, vrlo oštra pitanja.

Svjedočenje Marka Mallocha Browna pred Odborom Zastupničkog doma za vanjsku politiku relativno je neuobičajeno za nekoga njegovog ranga. Već je i ta činjenica ogorčila neke zakonodavce, koji kritiziraju dužnosnike Ujedinjenih naroda, ali im žele i pomoći. Mnoga njihova pitanja odnosila su se na korupciju u iračkom programu "Nafta za hranu", o kojem istrage vode kongresni odbori, kao i jedan neovisni panel. Brown je rekao da je skandal pokazao niz problema u managementu Ujedinjenih naroda koje je, kako je rekao, glavni tajnik Annan prepoznao i koje je predan riješiti prije nego što mu mandat istekne.

"Sustav kontrole u managementu otkrio je temeljne slabosti. Pokazalo se da nemamo odgovarajuće procedure za revizije i da to treba pojačati, da pravila za objavljivanje financijskog stanja visokih dužnosnika nisu adekvatna, da nemamo odgovarajući sustav za zaštitu onih koji iznesu probleme na svjetlo dana, da bi se osiguralo da oni koji dobrovoljno iznesu informacije o prijestupima u organizaciji budu zaštićeni od nepravedne osvete," kazao je Brown.

Međutim, novi detalji iz istraga o programu "Nafta za hranu" samo su pojačali skepsu, pa i ogorčenje mnogih zakonodavaca. Republikanski kongresmen Dan Burton optužio je Ujedinjene narode da ne surađuju u kongresnoj istrazi o programu "Nafta za hranu". "Ujedinjeni narodi uopće ne surađuju s nama u ovoj istrazi, iako od nas dobivaju 25 posto sredstava za svoje poslovanje. Svaki puta kada imamo velike probleme s Ujedinjenim narodima, to se samo "gura pod tepih". Kažu nam – ne brinite ništa, samo nam dajte novac," izjavio je Burton.

Demokratski kongresmen William Delahunt usredotočio se na – kako je rekao – duboke probleme u Vijeću sigurnosti. "Gotovo 75 posto nezakonitog prihoda koji je otišao Saddamu Husseinu i održavanju njegovog režima bio je rezultat neodlučnosti Vijeća sigurnosti, koje nije inzistiralo na provođenju vlastitog mandata," rekao je Delahunt.

Među ključnim pitanjima u vezi s reformom Ujedinjenih naroda, kojom će se u mjesecima koji dolaze baviti zemlje-članice, pitanje je Komisije Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Američki zakonodavci su nezadovoljni zato što zemlje, za koje se zna da krše ljudska prava, mogu sudjelovati u toj Komisiji ili joj čak biti na čelu.

Republikanski kongresmen Jeff Flake ukazao je da će možda biti potrebno da Kongres poveže financiranje svjetske organizacije s reformama. "Nakon osam godina, na planu ljudskih prava doista se nije promijenilo gotovo ništa. Sumnjam da će se, bez povezivanja financiranja s reformama, uopće išta promijeniti," kazao je Flake.

Brownovo svjedočenje u Kongresu održano je u trenutku kada neki zakonodavci traže ostavku Kofija Annana, te prijete da će uskratiti sredstva Ujedinjenim narodima dok reforme ne budu provedene. Iako je i sam oštar kritičar Ujedinjenih naroda kada se radi o ljudskim pravima i drugim pitanjima, demokrat Tom Lantos kazao je da bi to bilo pogrešno. "Odbijanje da platimo naš doprinos Ujedinjenim narodima predstavljalo bi kršenje naših međunarodnih obveza i napravilo bi lakrdiju od doktrine odgovornosti i etičnosti za koju se zalažemo u Ujedinjenim narodima," rekao je Lantos.

U svojem svjedočenju, Brown je izdvojio situaciju u Sudanskoj pokrajini Darfur i – kako je rekao - neodlučnu reakciju Ujedinjenih naroda, članica Vijeća sigurnosti, kao možda najključniji test za reformska nastojanja u Ujedinjenim narodima. "Sve naše govorancije o reformi Ujedinjenih naroda neće na kraju značiti ništa ukoliko se Darfur dogodi dok smo mi "za upravljačem", rekao je. Brown je dodao da će zaustavljanje masovnog kršenja ljudskih prava u Darfuru biti realni litmus test efikasne reforme Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG