Linkovi

Skandal vezan uz program 'Nafta za hranu' zasjenio reputaciju Kofija Annana (21/1/05) - 2005-01-21


Povjerenstvo koje su imenovali Ujedinjeni narodi da istraži kontroverzni irački program 'Nafta za hranu' trebalo bi krajem ovog mjeseca objaviti svoje prvo izvješće. Riječ je o programu kojim je bilo omogućeno da Irak proda izvjesnu količinu nafte, unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, te da za ostvareni prihod kupuje hranu i lijekove.

Kako javlja naš izvjestitelj iz sjedišta svjetske organizacije u New Yorku Peter Heinlein, to izvješće jamačno će intenzivirati rasprave o tome tko je odgovoran za loše rukovođenje – i moguću korupciju – unutar ovog programa humanitarne pomoći.

Program se naziva najvećim financijskom skandalom našeg vremena. Kritičari kažu da je bivši irački diktator Saddam Hussein, zajedno s prijateljski naklonjenim vladama, kompanijama i pojedincima možda uspio otuđiti i do 20 milijardi dolara u ilegalnim profitima iz programa čija je osnovna namjera bila da se nahrani gladne Iračane koji su patili pod teretom sankcija Ujedinjenih naroda.

Niel Gardiner iz konzervativne washingtonske Zaklade Heritage opisuje program 'Nafta za hranu', kao sivo tržište na kojem se podmićivalo i poslovalo preko prijateljskih veza: "Unutar sustava Ujedinjenih naroda bili su vrlo rasprostranjeni nekompetentnost i loše upravljanje, te nepostojanje nadzora i procesa inspekcije."

Pet različitih odbora američkog Kongresa započelo je s istragama. Predsjedatelj senatskog pododbora za istrage, republikanac Norm Coleman, kaže da glavni tajnik Kofi Annan mora prihvatiti odgovornost za neuspjeh tog programa i podnijeti ostavku. Gospodin Annan je u travnju prošle godine imenovao povjerenstvo da ispita ove optužbe. Povjerenstvo, na čijem se čelu nalazi bivši direktor američke Središnje banke Paul Volcker, trebalo bi objaviti privremeno izvješće 31. siječnja.

Međutim, jedan sažetak objavljen prije izvješća od strane Volckerove komisije daje novu dimenziju cijelom skandalu. Ono ukazuje na rasprostranjene pogreške u upravljanju, opisuje kako su agencije svjetske organizacije zadužene za provedbu tog programa rasipale milijune dolara preplaćivanjem, administrativnim propustima a možda i prijevarom.

Na konferenciji za tiska na kraju prošle godine, gospodin Annan je opisao 2004. kao "užasnu godinu" i ukazao na skandal s programom 'Nafta za hranu' kao na najveću glavobolju te godine. "Naša globalna misija postigla je napredak na mnogim frontama. Međutim, navodi o nepravilnostima u programu 'Nafta za hranu' bacili su sjenu na cijelu operaciju koja je donijela olakšanje milijunima Iračana."

Brojne zemlje članice Ujedinjenih naroda izrazile su podršku Kofiju Annanu i odbacile pozive za njegovom ostavkom. Neki diplomati i političari sugeriraju da Vijeće sigurnosti, a možda i Sjedinjene Države, snose dio odgovornosti za taj skandal. Međutim, administracija predsjednika Busha pokušala je zadržati neutralnu poziciju.

Državni tajnik u odlasku Colin Powell ima dobre odnose s gospodinom Annanom i u posljednje je vrijeme nekoliko puta pohvalno govorio o njegovom radu. Ipak, u jednim televizijskom interviewu ovaj mjesec, gospodin Powell je izjavio da bi glavni tajnik trebao biti odgovoran za – citiramo – "ozbiljne probleme s upravljanjem".

Bivši demokratski američki senator Tim Wirth – koji se sad nalazi na čelu Zaklade Ujedinjenih naroda – pokrenuo je kampanju za obranu svjetske organizacije i gospodina Annana. On kaže da su kritičari Ujedinjenih naroda u Sjedinjenim Državama iskoristili ovaj skandal za naglašavanje svog protivljenja Ujedinjenim narodima:

"Mislim da postoji nekolicina ljudi na Capitol Hillu, ali i u američkim medijima, koji žele nanijeti štetu Ujedinjenim narodima. Oni nikad nisu simpatizirali Ujedinjene narode, nikad nisu željeli da Sjedinjene Države budu uključene u multilateralne institucije. I to se događa još od osnivanja Ujedinjenih naroda prije šezdeset godina, a neki sad koriste program 'nafta za hranu' kao izgovor za napade na svjetsku organizaciju."

Francuska je sazvala zasjedanje Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata kako bi se raspravljalo o navodima da su možda i Sjedinjene Države nepravilno upravljale sredstvima iz programa 'Nafta za hranu' nakon što je ukinut 2003. godine. Po riječima gospodina Wirtha riječ je o vrlo složenom programu za čije propuste djelomičnu odgovornost snosi i glavni tajnik Annan ali i Sjedinjene Države te Vijeće sigurnosti.

Predsjednik povjerenstva Paul Volcker ovaj je mjesec nazvao procjene o deset ili dvadeset milijardi otuđenih dolara iz programa "pretjeranim". U izjavi za dnevnik New York Times rekao je da bi konačna svota mogla biti blizu one koju je iznio američki inspektor za naoružanje Charles Duelfer – tj. oko milijardu i sedamsto milijuna dolara.

Isto tako gospodin Volcker je rekao kako je njegov ured otkrio činjenice koje ukazuju na povezanost nekih dužnosnika Ujedinjenih naroda s korupcijom, međutim, nije pronađen neki čvrsti dokaz.

Međutim, kakav god bio ishod, skandal vezan uz program 'Nafta za hranu' zasjenio je i reputaciju svjetske organizacije i mandat Kofija Annana.

XS
SM
MD
LG