Linkovi

Britanski zakonodavac odbacio optužbe da je profitirao od programa 'Nafta za hranu'


U svojem svjedocenju u Senatu, zastupnik u britanskom parlamentu George Galloway odbacio je optužbe da je profitirao od irackog programa "Nafta za hranu".

Britanski zastupnik ogorceno je odbacio optužbe senatskog Pododbora za istrage da je kroz program "Nafta za hranu" prihvatio od Saddama Husseina ugovore o kupoprodaji nafte u zamjenu za podršku ukidanju sankcija protiv Iraka. Galloway je iskoristio svoje gostovanje u Senatu da bi kritizirao predsjednika odbora, republikanskog senatora Norma Colemana.

"Nisam, niti sam ikada bio, trgovac naftom. Nitko nije trgovao naftom u moje ime. Nikada nisam vidio, niti imao barel nafte. Nikada nisam kupio, niti prodao barel nafte. Nitko nije kupovao, niti prodavao naftu u moje ime. Znam da su standardi u Washingtonu u zadnjih nekoliko godina popustila, ali za jednog odvjetnika, Vi imate prilicno mutne ideje o pravdi," kazao je Galloway.

Odbor je objavio dokumente koji, kako je receno, pokazuju da je Gallowaya dobio 20 milijuna barela u naftnim alokacijama u okviru programa "Nafta za hranu". U dokumentima se kaže da je Galloway, zajedno s francuskim i ruskim politicarima koji su takoder dobili naftne alokacije, zatim platio Saddamu dodatne pristojbe.

"U jednoj od Gallowayevih transakcija, režimu Saddama Husseina isplaceno je više od 300 tisuca dolara mita u obliku dodatnih pristojbi na izvoznu naftu. Visoki Saddamovi dužnosnici informirali su pododbor da su vlasnici alokacija, u ovom slucaju Galloway, bili odgovorni za isplatu dodatnih pristojbi, te da su stoga znali za te nezakonite isplate," rekao je Coleman.

Galloway je odbacio tu optužbu, rekavši da nema dokaza da je ikada prodavao alokacije za iracku naftu. Takoder je kazao da se ova senatska istraga vodi kako bi se skrenula pažnja s americkih problema imaju u poslijeratnom Iraku, ukljucujuci i nemogucnost da se objasni kamo su otišle milijarde dolara izdvojene za Irak. "Senatore, ovo je najveca dimna zavjesa koju sam ikada vidio," kazao je.

Britanski zakonodavac takoder je branio svoje protivljenje sankcijama Ujedinjenih naroda protiv Iraka, kao i americkoj invaziji na Irak. Galloway se dobrovoljno pojavio pred senatskim odborom, pred kojim je svjedocio pod zakletvom i bez imuniteta od sudskog gonjenja u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG