Linkovi

Reakcije na govor predsjednika Busha u kojem je priznao postojanje tajnih zatvora CIA-e


Govor predsjednika Busha - koji je uključivao priznanje da su postojali tajni zatvori CIA-e te najavu da će se osumnjičenicima za terorizam suditi - zauzeo najviše mjesta na naslovnicama današnjih izdanja američkih novina.

Washington Post ističe da je govor predsjednik Bush došao u vrijeme prije kongresnih izbora te da mu je cilj bio da izvrši pritisak na zakonodavce da što brže odobre vladin prijedlog zakona o odnosu prema zatočenicima za terorizam. Naglašava se i da je Ministarstvo obrane, u vrijeme predsjednikova govora, a pod pritiskom Kongresa i Vrhovnog suda, odvojeno objavilo nove metode vođenja istraga, jer su prethodne metode, koje je najviše primjenjivala CIA, bile oštro kritizirane i u Americi i u inozemstvu.

Washingtonski dnevnik navodi i riječi umirovljenog generala Stephena Xenakisa, savjetnika u organizaciji Liječnici za ljudska prava, koji je rekao da je 'ponosan što američka vojska usvaja ponašanje prema ratnim zarobljenicima, kakva bi voljeli vidjeti i kada američki vojnici budu zarobljeni', ali da je 'duboko razočaran što predsjednik Bush nastavlja insistirati na paralelnim, tajnim istragama koje su u suprotnosti s američkim zakonima i vrijednostima'.

New York Times donosi mišljenje Larry Coxa, koji je direktor Amnesty Internationala za Ameriku, a koji kaže: 'Divno je da su Sjedinjene Države napokon priznale postojanje tajnih zatvora' - ali, dodao je da je to svejedno 'oblik mučenja' te da bi američka vlada trebala suspendirati program održavanja tajnih zatvorskih objekata.

NY Times navodi i riječi predsjednika Busha da Sjedinjene Države ne koriste mučenje kao istražnu metodu te da su mučenja protivna američkim vrijednostima: 'Nisam to nikada odobrio niti ću to ikada učiniti' - kazao je predsjednik Bush, a prenosi New York Times. Newjorški list prenosi i riječi demokratske kongresnice Jane Harman koja je izjavila da je '…gospodin Bush trebao tajne zatvore zatvoriti prije nekoliko godina…'. Predsjednikov je govor ova kongresna zastupnica iz Kalifornije nazvala 'otvoranjem vatre u povodu jesenje izborne kampanje.'

XS
SM
MD
LG