Linkovi

Unutrašnjost Sjedinjenih Država je 'republikanski teritorij' iako je Barack Obama i tu prilično popularan


Većina saveznih država u središtu Amerike glasa za Republikansku stranku. Međutim, neke od njih ove godine 'naginjale' su – prema anketama - k demokratima, a u nekima je ishod glasanja bio izrazito neizvjestan. Na primjer, u jednoj od tih saveznih država, Missouriju, jučer je odaziv građana bio ogroman – što znači da je demokrat Barack Obama bio u vrlo tijesnoj utrci s republikancem Johnom McCainom. No, kako iz Houstona u Teksasu javlja Greg Flakus, čak i u tom sigurnom uporištu Republikanske stranke bio je očit entuzijazam za obojicu predsjedničkih kandidata.

Teksas je za Republikansku stranku siguran teritorij. No, bez obzira na to, jučer su u velikom broju glasali i pristaše demokrata i pristaše republikanaca. Stanovnici Houstona kažu da na njih ne utječu ankete – koje pokazuju da John McCain ovdje sigurno pobjeđuje.

Primjerice, izvjesna Nancy rekla nam je da je glasala za McCaina: "Ja ne glasam po stranačkom opredjeljenju, ja glasam za osobu. Barack Obama mi se ne sviđa. Dobar je govornik, ali nedostaje mu težina, u sadržajnom smislu."

Conica kazala nam je da je u prošlosti glasala i za republikance i za demokrate. Ovaj put je iznimno dugo razmišljala o tome kome da pokloni glas. "Premišljala sam se neko vrijeme. Negdje početkom listopada odlučila sam da glasam za Baracka Obamu. On je za mene bolji kandidat, pogotovo u svjetlu onog što se događa na ekonomskoj sceni."

U dobrom dijelu američke unutrašnjosti, međutim, natjecanje između dvojice predsjedničkih kandidata je gotovo nepostojeće. Republikanci primjerice dominiraju u Kansas, dok je bilo očito da će ove godine Iowa glasati za demokrata Baracka Obamu.

Jedna od država u kojoj je utrka bila prilično neizvjesna bio je Missouri, gdje je jučer glasao rekordan broj glasača. U gradskim središtima Missourija, St. Louisu i Kansas Cityju na pobjedu može računati Barack Obama, dok republikanac John McCain računa na podršku stanovnika manjih mjesta i ruralnih regija uopće.

Na jugozapadu Sjedinjenih Država posebno je neizvjesno bilo u Novom Meksiku i Coloradu – obje su ove savezne države prije četiri godine glasale za Georgea Busha, međutim Obama je u njima – ove godine - imao prednost.

XS
SM
MD
LG