Linkovi

SAD osudile rusko priznavanje gruzijskih enklava kao neodgovorno


Predsjednik Bush je izjavio da rusko priznavanje dviju otcjepljenih gruzijskih enklava pogoršava napetosti i komplicira diplomatska nastojanja. Američki je predsjednik jučer objavio priopćenje u kojem se kaže da je ruska odluka nekonzistentna s brojnim rezolucijama Ujedinjenih naroda koje potvrđuju teritorijalni integritet Gruzije. Dodao je da je Rusija glasovala u prilog tih rezolucija. Državna tajnica Condoleezza Rice, koja se jučer nalazila u Zapadnoj obali, izjavila je da će bilo kakav ruski pokušaj u Vijeću sigurnosti da učini validnim neovisnost Južne Osetije i Abhazije biti – citiramo – "preminuo pri dolasku". Rusko priznavanje odbacila je i Europska unija. Britanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima proglasio ga je potpuno neopravdanim. Gruzijski veleposlanik je izjavio da je Rusija donijela opasnu odluku koja bi mogla potaknuti separatističke pokrete diljem svijeta. Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi priopćila je da ruski postupak krši temeljna načela europske sigurnosti. Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer također je osudio ruskim potez. Stanovništvo u otcjepljenim područjima slavilo je rusko priznanje pucajući iz vatrenog oružja i pijući šampanjac.

Rusija brani svoju odluka da prizna dvije otcjepljene enklave u gruziji, tvrdeći da je gruzijski upad u Južnu Osetiju stvorio "novu relanost". Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin obratio se jučer novinarima, odmah nakon što je ruski predsjednik Dimitrij medvjedev naložio Ministarstvu vanjskih poslova da uspostavi diplomatske odnose s Južnom Osetijom i Abhazijom. Čurkin je izjavio da je gruzijski pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole u Južnoj Osetiji poništio ranije rezolucije Ujedinjenih naroda koje su potvrđivale teritorijalni integritet Gruzije. Međutim, gruzijski predsjednik Mihael Šakašvili nazvao je rusko priznavanje ovih dviju enklava "potpuno ilegalnim", naglašavajući da su Južna Osetija i Abhazija dio Gruzije prema međunarodnim zakonima. Optužio je Rusiju da pokušava izmijeniti zemljovid Europe. Glasnogovornik Pentagona izjavio je jučer da Rusija još uvijek ne postupa u skladu sa sporazumom o prekidu vatre.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev izjavio je da njegova zemlja želi partnerske odnose s NATO savezom, ali upozorava da bi proširenje tog saveza samo pogoršalo napetosti. U izjavi za arapsku televizijsku mrežu al-Jazeera Medvjedev je izjavio da je uspostavljanje veza s Rusijom u interesu Zapada, za koji je rekao da ima moć da popusti napetosti koje su se povećale zbog krize u Gruziji. Ruski je čelnik izjavio također da bi počinjanje procesa prijema Gruzije i Ukrajine u NATO pogoršalo situaciju. Medvjedev je rekao da Rusija promatra razmještanje američkog proturaketnog sustava u Poljskoj i Češkoj kao prijetnju i upozorio da bi to moglo potaknuti vojni odgovor. Prije toga ruski veleposlanik pri NATO savezu Dimitrij Rogozin izjavio je da će njegova zemlja obustaviti posjete dužnosnika NATO saveza Rusiji i suspendirati zajedničke vojne vježbe, međutim, dodao da će i dalje dopuštati transporte saveza kroz ruski teritorij u Afganistan.

XS
SM
MD
LG