Linkovi

NATO ne može nastaviti normalne odnose s Rusijom prije nego ruski vojnici odu iz Gruzije


Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO saveza zaključeno je da NATO neće imati regularne kontakte s ruskom vladom sve dok se ruske postrojbe ne povuku iz Gruzije.

"Budućnost naših odnosa ovisit će o konkretnim akcijama ruske vlade i o tome hoće li se Rusija držati riječi koje dao predsjednik Medvjedev, vezano uz mirovni plan. U ovom trenutku Rusija ne ispunjava ono što je obećala u mirovnom planu kojem je posredovala Europska unija," izjavio je glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Odluku o tome da NATO ne može nastaviti normalne odnose s Rusijom prije nego ruski vojnici odu iz Gruzije priopćio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, koji je naglasio da su se ministri vanjskih poslova složili da se uspostavi NATO-vo Povjerenstvo za Gruziju radi produbljivanja odnosa s tom zemljom, te da se pojačaju aktivnosti takvog povjerenstva za Ukrajinu. Takva povjerenstva idu u prilog tvrdnjama da će NATO savez požuriti s primanjem novih članova u svoje redove.

"Želim naglasiti da NATO ima politiku otvorenih vrata za sve europske demokracije koje ispunjavaju uvjete za članstvo. Ne radi se o tome da se zemlje prisiljavaju ući u jedan ili drugi savez, nego je riječ o izboru kojeg slobodni narodi zaslužuju. Prema deklaraciji iz Bukurešta Gruzija i Ukrajina izražavaju želju da imaju transatlantsku budućnost i one će postati članice NATO saveza," izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je pozdravila usvajanje zajedničkog priopćenja na današnjem sastanku te je rekla da neće biti podjela unutar Europe. "Ovaj dokument vrlo jasno daje do znanja da NATO savez, koji je nakon okončanja Hladnog rata i kolapsa Sovjetskog saveza, postigao da je Europa ujedinjena i slobodna, neće dopustiti stvaranje nove crte u Europi, crte između onih koji su dovoljno sretni da su ušli unutar transatlantskih struktura i onih koji još uvijek žele to učiniti."

Na upit jedne novinarke iz Gruzije znaju li ministri iz NATO saveza koliko je loša situacija u Gruziji, odgovorio je šef francuske diplomacije Bernard Kouschner: "Da Europska unija nije reagirala, Tbilisi bi bio u ruskim rukama. Mi smo ih zaustavili i ja znam da to nije dovoljno.”

Današnjem sastanku je prvi put nazočio i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

XS
SM
MD
LG