Linkovi

Sjedinjene Države i Njemačka nezadovoljne sporošću ruskog povlačenja iz Gruzije


U Gruziji, očevici tvrde da je određeni broj ruskih vojnih kamiona prešao iz te zemlje u Rusiju. No, ne čini se da je riječ o sveobuhvatnom povlačenju ruskih snaga iz Gruzije, kakvo traže zapadne zemlje.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe potvrdio je vijesti o povlačenju manjih razmjera, rekavši da se ono mora ubrzati. Predstavnik njemačke vlade izjavio je da su za Berlin pokreti ruskih snaga 'nezadovoljavajući'.

Predsjednik George Bush je u obraćanju sudionicima jedne konvencije američkih ratnih veterana izjavio da su ruske vojne operacije u Gruziji bile nerazmjerne eventualnoj prijetnji koja je možda dolazila iz Gruzije. Predsjednik je ponovio da Sjedinjene Države surađuju sa saveznicima kako bi zajamčile teritorijalni integritet Gruzije.

******

Ruski mediji javljaju da ruska vojska namjerava uspostaviti sigurnosne točke na gruzijskoj strani granice s Južnom Osetijom separatističkom regijom koja se početkom devedesetih izdvojila od Gruzije.

Sigurnosne točke, kojih će biti najmanje osam, čuvat će više od 250 ruskih vojnika – izjavio je zamjenik ruskog glavnog stožera general Anatolij Negovitsin.

One će biti uspostavljene oko strateški važnog mjesta Gori, koji međutim neće biti dio te ruske tampon-zone.

******

Ruska vojska je priopćila da ne namjerava vraćati američku vojnu opremu koju je zarobila u toj zemlji, jer ju smatra 'ratnim trofejem'. Zarobljena su najmanje četiri terenska vojna vozila tipa Humwee, koji su oduzeti u luci Poti, gdje su čekali na utovar za Sjedinjene Države, a nakon nedavnih američko-gruzijskih vježbi.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da o sudbini tih vozila raspravlja s predstavnicima ruske vojske.

*******

Korporacija British Petroleum najavila je da će sljedeći tjedan otvoriti naftovod koji prolazi Gruzijom, čiji je rad obustavljen početkom mjeseca nakon eksplozije u Turskoj.

Gruzija je tranzitna destinacija za sirovu naftu i prirodni plin koji se iz Azerbejdžana do Turske transportiraju preko njezina teritorija.

Naftovod Baku-Ceyhan jedini je naftovod kojim sirovine iz Kaspijskog bazena zaobilaze ruski teritorij.

XS
SM
MD
LG