Linkovi

Matthew Bryza: 'Moskva je akcijom u Gruziji nanijela ozbiljnu štetu svom ugledu u svijetu'


Čelni stručnjak američke diplomacije za regiju Kavkaza tvrdi da je Moskva svojom intervencijom u Gruziji nanijela ozbiljnu štetu svojoj međunarodnoj poziciji. Zamjenik pomoćnika državne tajnice, Matthew Bryza – koji je u Državnom tajništvu odgovoran za odnose s europskim zemljama – izjavio je da je Washington u više navrata savjetovao vladi Gruzije da izbjegava sukob s Moskvom.

Vlada Sjedinjenih Država ponovno je odbacila tvrdnje da je ona, navodno, vladi Gruzije dala 'zeleno svjetlo' za vojnu akciju u Južnoj Osetiji. Matthew Bryza – čelni stručnjak za Kavkaz u Državnom tajništvu – izjavio je da je američka vlada u niz navrata savjetovala Tbilisiju da izbjegava konflikte s Moskvom.

Izjava visokog diplomatskog dužnosnika Sjedinjenih Država vjerojatno je najeksplicitnija izjava o ovoj problematici od izbijanja neprijateljstava u Južnoj Osetiji, prije desetak dana.

Gruzija je u tu svoju separatističku regiju poslala svoju vojsku – tvrdeći da je to odgovor na stalno granatiranje i provokacije. No, nakon toga je intervenirala ruska vojska, u skladu s dugogodišnjom potporom Moskve koja je u Južnoj Osetiji stacionirala svoje postrojbe – za koje tvrdi da su u mirovnoj misiji.

Matthew Bryza kaže da je Washington Gruziji savjetovao da se suzdrži čak i onda kada su u Južnu Osetiju počele stizati dodatne ruske snage, bez obzira na nominalni prekid vatre koji je bio na snazi: "U tom trenutku, gruzijski vrh nam je poručio da nema drugog izbora nego da brani svoja sela, svoje ljude. Prekinuli su s poštivanjem prekida vatre. Naša poruka Gruziji glasila je kao i prije – shvaćamo težinu situacije, ali savjetujemo vam da se ne upuštate u izravan vojni sukob s Rusijom, jer u njemu ne možete pobijediti."

Matthew Bryza nije želio spekulirati o posljedicama po Rusiju – hoće li ona možda biti isključena iz skupine G8, ili će joj možda biti blokirano članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Međutim, rekao je gospodin Bryza, nema sumnje da je Rusija sama sebi, na međunarodnoj sceni, nanijela vrlo veliku štetu: "Nije nam namjera objavljivati neodređene, prazne prijetnje, prijetiti prstom… Želimo jednostavno reći da će ova vojna operacija Rusiju skupo koštati, kada je u pitanju njezina pozicija u svijetu. To za nju nije dobro. Mi nismo željeli da se to dogodi, da ruski ugled na međunarodnoj sceni bude okrnjen."

Matthew Bryza je dodao da je Washington proveo godine kako bi izgradio partnerske odnose s Moskvom koji će biti od koristi objema zemljama. 'Nakon događaja u Gruziji, vrlo smo daleko od takvih odnosa' – rekao je američki diplomat.

XS
SM
MD
LG