Linkovi

Vojna operacija u Gruziji Rusiju će skupo koštati


Čelni stručnjak američke diplomacije za regiju Kavkaza tvrdi da je Moskva svojom intervencijom u Gruziji nanijela ozbiljnu štetu svojoj međunarodnoj poziciji. Zamjenik pomoćnika državne tajnice, Matthew Bryza koji je u Državnom tajništvu odgovoran za odnose s europskim zemljama – izjavio je da je Washington u više navrata savjetovao vladi Gruzije da izbjegava sukob s Moskvom. Bryza je odbacio tvrdnje da je američka vlada, navodno, vladi Gruzije dala 'zeleno svjetlo' za vojnu akciju u Južnoj Osetiji.

Podsjetimo, Gruzija je u tu svoju separatističku regiju poslala vojsku – tvrdeći da je to odgovor na stalno granatiranje i provokacije. No, nakon toga je intervenirala ruska vojska, u skladu s dugogodišnjom potporom Moskve koja je u Južnoj Osetiji stacionirala svoje postrojbe – za koje tvrdi da su u mirovnoj misiji. Matthew Bryza kaže da je Washington Gruziji savjetovao da se suzdrži čak i onda kada su u Južnu Osetiju počele stizati dodatne ruske snage, bez obzira na nominalni prekid vatre koji je bio na snazi.

"U tom trenutku, gruzijski vrh nam je poručio da nema drugog izbora nego da brani svoja sela, svoje ljude. Prekinuli su s poštivanjem prekida vatre. Naša poruka Gruziji glasila je kao i prije – shvaćamo težinu situacije, ali savjetujemo vam da se ne upuštate u izravan vojni sukob s Rusijom, jer u njemu ne možete pobijediti."

Zbog čega je gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili ipak zapovjedio vojnu akciju protiv separatista u Južnoj Osetiji? Ronald Suny sa Sveučilišta Chicago smatra da je Saakashvili – pogrešno – smatrao da je za to došao najbolji trenutak.

"Trenutak se činio povoljnim jer su i ruski i američki predsjednik upravo bili na otvaranju Olimpijskih igara. Dmitrij Medvjedev – kojeg ja zovem nominalnim predsjednikom Rusije – krstario je Volgom. Ukratko, izgledalo je kao da se problem može riješiti na brz način. Naravno, Gruzijci su očekivali nekakav ruski odgovor, no mislili su da će Moskva ipak više oklijevati."

Međutim, Rusija kao da je čekala na gruzijski napad – reagirala je brzo, masivno i brutalno. Izbacila je gruzijske snage iz Južne Osetije te zaposjednula dio teritorija Gruzije. Ronald Suny pokušava objasniti način razmišljanja gruzijskog vrha.

"Saakashvili je vjerojatno mislio – potpuno pogrešno – da će mu Zapad, a pogotovo njegov prijatelj George Bush, doći u pomoć. Kako je to Zapad mogao, pogotovo u vojnom smislu? Na to je pitanje vrlo teško odgovoriti."

Izravnu vojnu pomoć Gruziji isključio je američki ministar obrane Robert Gates. Robert Legvold sa Sveučilišta Columbia smatra da je sam gruzijski predsjednik bio svjestan da mu Amerika neće pomoći upućivanjem vojske. Iako, mnogi su Gruzijci upravo to očekivali – kaže Legvold.

"Saakashvili je očekivao manje agresivnu rusku reakciju, ali mnogo agresivniju političku i diplomatsku intervenciju Europske Unije, NATO-a i Sjedinjenih Država. Bila je to očito njegova pogrešna procjena."

Američki analitičari slažu se da je ruski odgovor bio nerazmjeran gruzijskoj vojnoj akciji. Stephen Jones s Koledža Holyoke još je oštriji u svojoj ocjeni ruskog djelovanja.

"Rusi su počinili ozbiljnu pogrešku zato jer su napredovali dalje od Južne Osetije a otvorili su i drugi front, u Abhaziji. Tako su se otvorili za oštre kritike Zapada. Jer, činjenica jest da je ruska akcija – vojni upad na državni teritorij druge zemlje - kršenje međunarodnog prava. Nisam siguran da je to Moskva priželjkivala, jer ona je sada pod pritiskom da prihvati diplomatsko rješenje krize."

Visoki dužnosnik američke diplomacije Matthew Bryza nije želio spekulirati o posljedicama po Rusiju – hoće li ona možda biti isključena iz skupine G8, ili će joj možda biti blokirano članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Međutim, rekao je gospodin Bryza, nema sumnje da je Rusija sama sebi, na međunarodnoj sceni, nanijela vrlo veliku štetu.

"Nije nam namjera objavljivati neodređene, prazne prijetnje, prijetiti prstom… Želimo jednostavno reći da će ova vojna operacija Rusiju skupo koštati, kada je u pitanju njezina pozicija u svijetu. To za nju nije dobro. Mi nismo željeli da se to dogodi, da ruski ugled na međunarodnoj sceni bude okrnjen."

Matthew Bryza je dodao da je Washington proveo godine kako bi izgradio partnerske odnose s Moskvom koji će biti od koristi objema zemljama. Nakon događaja u Gruziji, vrlo smo daleko od takvih odnosa – rekao je američki diplomat.

XS
SM
MD
LG