Linkovi

Gruzija i budućnost NATO-a


Zemlje članice NATO-a u travnju su se složile da bi Gruziju i Ukrajinu trebale postati članice. Pregovori o tome bili su zakazani za prosinac. No, Moskva se tome oštro protivi, a ruska vojna ofenziva u Gruziji još više naglašava dubinu prijepora.

NATO savez desetljećima je štitio Europu od Sovjetskog saveza. Nakon propasti komunističkog bloka, odnosi između Moskve i Europe su se poboljšali. Međutim, nedavna odluka Rusije da napadne Gruziju, potencijalnu članicu NATO-a, uznemirila je Sjevero-atlanski savez. Dužnosnici NATO saveza tvrde da su se odnosi između Moskve i NATO-a počeli pogoršavati i prije ruske invazije. James Appathurai glasnogovornik je NATO saveza: Naši su se sastanci promijenili. Nekad su bili opušteniji. Bilo je na njima više zajedničkog nego različitog. Sada vodimo razmjerno otvorene pregovore o temema kao što su proširenje NATO saveza, Kosovo, zbivanja u Gruziji – teme oko kojih se NATO saveznici i Rusija jednostavno ne mogu složiti".

Proširenje NATO-a već je godinama izvor napetosti. Na summitu NATO saveza u travnju, članice su se složile da bi Gruzija i Ukrajina trebale postati članice, ako to žele. Rusija se tome protivi – rekao je nedavno ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vitaly Churkin: "Nikada nismo tajili naše uvjerenje da širenje NATO saveza nije dobro, i da se – sa svakim novim krugom proširenja – stvaraju novi sigurnosni problemi. Mislimo da postoje bolji načini za rješavanje regionalnih i euro-atlanskih sigurnosnih pitanja. To su načini koji uključuju više suradnje. Oni bi uključili, a ne isključili, Rusiju".

Čak i prije nego što su ruske vojne snage ušle u Gruziju, ruski veleposlanik u NATO-u, Dmitry Rogozin, upozoravao je da će ekspanzija NATO-a, ako uključuje države na granici s Rusijom, Moskvi biti neprihvatljiva: "Postoje odnosi između NATO-a i Ukrajine, između NATO-a i Gruzije, ali tu su i odnosi između NATO-a i Rusije. Radi se o ravnoteži interesa. Morate uzeti u obzir naša mišljenja. Nemojte vojskom prilaziti našim granicama".

Pitanje je je li NATO spreman braniti Gruziju I Ukrajinu, u potencijalnom vojnom sukobu s Rusijom. U članu pet Povelje NATO saveza navodi se da napad na jednu članicu znači napad na sve. Sjedinjene Države podržavaju članstvo Gruzije i Ukrajine, no Francuska i Njemačka su protiv. Ruski veleposlanik Rogozin upozorava da bi širenje NATO-a na te dvije zemlje, dovelo u opasnost njihove odnose s Rusijom kao I odnose NATO-a s Rusijom: "Naši bi odnosi u tom slučaju zaista zahladili. A time bi Amerika i NATO izgubili vrlo važnu podršku Rusije".

U sjedištu Sjeverno-atlantskog saveza u Bruxellesu kažu da su stabilizacija Afganistana i širenje NATO-a na istok dva najveća izazova. U oba, vrlo značajnu ulogu ima Rusija.

XS
SM
MD
LG