Linkovi

Cilj konvencije Demokratske stranke - učvrstiti 'sve-američki' image Baracka Obame


Vjerojatno najvažniji cilj Nacionalne konvencije Demokratske stranke, koja je počela danas u Denveru, je projicirati 'sve-američki' imidž svog predsjedničkog kandidata Baracka Obame. Četverodnevna konvencija pružit će priliku demokratima da američkoj javnosti i službeno predstave senatora Obamu. Očekuje se da će konvenciju pratiti najmanje 20 milijuna televizijskih gledatelja. Demokrati žele da ovaj predsjednički kandidat prilično neuobičajene biografije i podrijetla postane prosječnom glasaču blizak i prihvatljiv.

Demokrati se nadaju da će Barack Obama, senator iz savezne države Illinois, predstavljati povijesni presedan – da će postati prvi američki predsjednik afričkog podrijetla. Četrdeset sedmogodišnji Obama sin je Kenijca i bijele Amerikanke. Odrastao je na Havajima i u Indoneziji. Služi tek prvi mandat u Senatu SAD.

Takva neobična životna priča - uz boju kože i strano ime - bila bi velik izazov za bilo kojeg predsjedničkog kandidata. Barack Obama otvoreno kaže da njegova biografija nije tipična biografija američkog predsjednika. Priznaje da će rasa biti teret u pridobivanju povjerenja nekih glasača.

Njegov glavni strateg David Axelrod kaže da će Obamina osobna životna priča predstavljati glavnu poruku konvencije u Denveru: "Sin samohrane majke, koji se sam uspinjao na društvenoj ljestvici… Nakon Harvarda, vraća se u predgrađe Chicaga gdje se upravo zatvorila čeličana, da pomogne tamošnjim ljudima. Također, konvencija će ispričati priču o tome što se događa u današnjoj Americi, zbog neuspjele politike sadašnje administracije. Nećemo se ustručavati istaknuti kontrast između Obame i sadašnje vlasti."

Obamina supruga Michelle i brojni govornici predstaviti će tijekom nekoliko sljedećih dana Baracka Obamu kao obiteljskog čovjeka kojeg inspiriraju temeljne američke vrijednosti. U svom nastupnom govoru, kao novi predsjednički kandidat, Barack Obama će pokušati nadograditi tu poruku i definirati ovogodišnje predsjedničke izbore kao 'trenutak za promjenu'.

"U ovom odlučnom trenutku naše povijesti, kad je zemlja u ratu a ekonomija u recesiji, znamo da Amerika ne može priuštiti još četiri godine iste neuspjele politike, iste stare washingonske politike" - izjavio je nedavno senator iz Illinoisa.

Robert Dudley profesor je političkih znanosti na Sveučilitšu George Mason pokraj Washingtona. On kaže da je prvi strateški cilj konvencije u Denveru - Amerikancima predstaviti Obamu kao prihvatljivog kandidata. Drugi cilj glasi - jasno i izravno povezati republikanskog kandidata Johna McCaina s politikom predsjednika Busha, kod kuće i u inozemstvu.

"Obama mora demonstrirati da je snažna osoba. Mora otkloniti tvrdnje kako je neiskusan. Svog suparnika mora identificirati sa sadašnjom administracijom" - objašnjava Dudley.

Analitičari kažu da je još jedan kritičan cilj demokrata u Denveru da ujedine svoju stranku nakon prilično bolnih stranačkih izbora na kojima je Obama porazio senatoricu Hillary Clinton. Ona će se također obratiti sudionicima konvencije.

Nacionalna konvencija Demokratske stranke predstavlja svojevrsni početak nacionalne izborne kampanje za Bijelu kuću. Mnogi Amerikanci tek sada počinju obraćati pažnju na predsjedničku izbornu kampanju, a ankete ukazuju da je utrka između Obame i McCaina vrlo tijesna. Demokrati se nadaju da će pažljivo koreografirani večernji programi izbrusiti imidž Baracka Obame te da će mu konvencija u Denveru osigurati značajni porast popularnosti.

XS
SM
MD
LG