Linkovi

Povijesna konvencija Demokratske stranke u Denveru


Invesco Field naziv je gradskog stadiona u Denveru. Dom ekipe američkog nogometa Denver Broncos taj stadion bit će mjesto na kojem će senator Obama održati svoj nominacijski govor. Za demokrate i republikance ove konvencije velika su okupljanja stranačkih čelnika i delegata koja se održavaju svake četiri godine. Premda je glavna svrha konvencije službena kandidatura stranačkog predsjedničkog kandidata ovi skupovi služe za motiviranje članstva i privlačenje novih članova. Peter Fenn politički je strateg iz Washingtona.

"Ne samo da trebate motivirati svoju stranačku bazu i osigurati da oni iziđu na izbore te da rade za stranačke interese u lokalnim zajednicama već trebate pridobiti i one građane koji nisu skloni niti jednoj stranci ili kandidatu. Treba privući one koji nisu toliko zainteresirani za politiku."

Politički analitičari kažu da će senator Obama jamačno privući zanimanje. Izvjestitelji iz više od 130 zemalja javljat će se s predstojeće konvencije demokrata. Donald Reick izvršni je direktor Centra za medijska i javna pitanja.

"Siguran sam, da kad bi pogledali podatke, vidjeli bi značajan porast zanimanja stranih medija za demokratsku konvenciju samo zbog Obamine popularnosti u inozemstvu."

Za Demokratsku stranku konvencija je prilika predstaviti Amerikancima svoje najveće zvijezde. U ponedjeljak će se nazočnima obratiti moguća prva dama Sjedinjenih Država, Michelle Obama, koja će govoriti o jedinstvu stranke.

Analitičari kažu da će se politička drama pojačati u utorak kada će govor održati bivša Obamina suparnica za predsjedničku nominaciju, Hillary Clinton. Njeno ime bit će uključeno u prozivanje predsjedničkih kandidata tako da će njene pristaše dobiti priliku javno izraziti joj podršku. Clinton kaže da je to simbolična gesta.

"Vjerujem da je će za njih to biti katarza nakon koje će svi stati u podršku senatora Obame."

Drama će se nastaviti u srijedu kad će biti prebrojani glasovi stranačkih izaslanika iz svih 50 saveznih država. Govor će održati bivši američki predsjednik Bill Clinton, a nakon njega dopredsjednički kandidat John Biden. U četvrtak bivši guverner Virginije Mark Warner održat će uvodni govor prije klimaksa konvencije, Obaminog službenog prihvaćanja predsjedničke nominacije na stadionu pred oko 80 tisuća ljudi.

Iščekivanju tog trenutka pridonosi i povijesni karakter nominacije. Povjesničar Alan Lichtman naziva Obamino penjanje ka vrhu Demokratske stranke važnim trenutkom u američkoj povijesti.

"Nominacija Amerikanca afričkog podrijetla prijelomni je trenutak u našoj zemlji. Mislim da se pažnja oko njegovog govora može usporediti s onom koju je imao John F. Kennedy 1960-tih kada je predstavljao dolazak nove generacije na političku scenu."

Obamin govor poklopit će se s još jednim važnim događajem iz američke povijesti – najpoznatijim govorom Martina Luthera Kinga, "I have a Dream", od prije 45 godina. Analitičari kažu da je pred Obamom izazov kako zadržati motiviranost pristaša do izbora u studenome.

XS
SM
MD
LG