Linkovi

Zeleni Denver ugošćuje demokratsku stranku


Grad Denver jedan je od 'najzelenijih' u Americi. Njegovi građani mogu uživati u razgranatoj mreži urbanih i planinskih parkova. Gradske su se vlasti obvezale učiniti ga što čišćim i ugodnijim za život. To je i privuklo Demokratsku stranku da održi svoju nacionalnu konvenciju u tom gradu.

S mrežom od tisuću 400 kilometara biciklističkih staza Denver je jedan od najboljih američkih gradova za vožnju biciklom. Krajem lipnja, na dan za kojeg je odlučeno da se na posao putuje biciklom, gradonačelnik John Hickenlooper bio je jedan od 35 tisuća biciklista na cesti. Gospodin Hickenlooper prošle je godine inicirao petogodišnji plan za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova za 20 posto pod nazivom Greenprint Denver, 'Zeleni otisak Denvera: "Ovaj grad mora preuzeti vodstvo na tom polju. Greenprint Denver nastoji uključiti sve gradske urede u zajednički rad kako bi zajamčili da se svakom problemu pristupa na najučinkovitiji način i kako bi građani Denvera uživali u rezultatima tog rada".

Gradonačelnik Hickenlooper kaže da stanovnici šireg područja Denvera ne samo da razumiju problem klimatskih promjena, oni su na tom polju vrlo aktivni: zamjenjuju obične žarulje štednima, recikliraju otpad i rjeđe se voze automobilom. Građani Denvera nedavno su se glasanjem izborili za dodatnih 200 kilometara nove gradske željeznice, čime će se uvelike proširiti mreža javnog prijevoza. Ona će se financirati iz prihoda od poreza na prodaju kojeg ti građani plaćaju. U preuređenim prostorima nekadašnjeg skladišta iz 1907. godine u povijesnom centru Denvera, John Powers upravlja Udruženjem za ekološki održivi Kolorado, sjedištu neprofitnih organizacija za ovu saveznu državu. On kaže da, nakon što je ova zgrada obnovljena, njeni stanari troše 40 posto manje struje i 90 posto manje vode. To je zbog toga što su se pri obnovi koristile neke 'zelene' tehnologije poput prozora od stakla koje ljeti odbija toplinu, a zimi je zadržava u prostoriji: "Ti su divni elementi i uređaji važni kako bi se ljudima pokazalo što oni sami mogu učiniti po pitanju očuvanja energije, te kako bi im se pokazala vrijednost i važnost suradnje u održanju zdrave i ekološki osviještene okoline".

Gradski se dužnosnici nadaju da će košarice s cvijećem, kante za recikliranje smeća, biciklističke staze, solarni uređaji i ekološki održive zgrade privući delegate da u što većem broju dođu na Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke. Tada će zelena rješenja grada Denvera odjekivati diljem zemlje.

XS
SM
MD
LG