Linkovi

Nacionalne konvencije američkih političkih stranaka prilika za promicanje kandidata


Nakon ljeta u kojem su bili zaokupljeni godišnjim odmorima i Olimpijskim igrama, Amerikanci sad imaju priliku koncentrirati se na predsjedničke izbore. Danas u Denveru počinje Nacionalna konvencija Demokratske stranke. Početkom rujna Republikanska stranka održava nacionalnu konvenciju u St. Paulu-Minneapolisu. Na obje konvencije bit će promovirani predsjednički kandidati i službeno će započeti konačna faza kampanje koja završava na dan izbora, 4. studenoga.

Na konvencijama delegati nominiraju i potvrđuju svoje stranačke kandidate za predsjednika i dopredsjednika. Milijuni ljudi gledaju te konvencije na televiziji u Sjedinjenim Državama ali i diljem svijeta. J. Peter Pham sa Sveučilišta James Madison pokraj Washingtona kaže da konvencije daju priliku stranoj publici da se upozna s američkim modelom demokracije. "Konvencija je jedinstven događaj jer je ustrojstvo američkih stranaka jedinstveno. Ono dopušta potpunu participaciju velikog broja ljudi. U Sjedinjenim Državama možete glasati i na primarnim, stranačkim izborima – iako niste dali novčanu donaciju svojoj stranci. U drugim zemljama članstvo u stranci znači plaćanje članarine, i na stranačkim izborima izjašnjava se u pravilu vrlo ograničen broj ljudi".

Obje stranke smatraju nacionalnu konvenciju najboljom prilikom za upoznavanje šire javnosti s predsjedničkim kandidatom. Robert Loewy, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Kolorado, objašnjava važnost govora kojim predsjednički kandidat prihvaća nominaciju stranke. "Na konvenciji Republikanske stranke 2000. godine tadašnji kandidat a današnji predsjednik George Bush rekao je kako želi u administraciju uključiti više pripadnika manjina. Demonstrirao je to tako da je pred kamere, na pozornicu, postavio brojne pripadnike različitih manjinski skupina. Postojao je osjećaj da je cilj konvencije stvoriti novi imidž Republikanske stranke"

Profesor Loevy kaže da je tadašnji kandidat dobio i poene na besprijekorno održanom govoru. Mediji su dotada tvrdili da gospodin Bush, u to vrijeme guverner Teksasa, nije baš najbolji govornik. Robert Loevy kaže također da uspješna konvencija mora proći bez unutarstranačkih sukoba. Rat u Iraku i pravo na pobačaj će privući prosvjednike na obje konvencije. Organizatori surađuju s organizacijama koje pripremaju demonstracije kako bi osigurali da su svi prosvjedi nenasilni. Stranački aktivisti shvaćaju da su televizija i Internet moćna oruđa u oblikovanju mišljenja glasača. Jedine slike koje oni žele da glasači vide i zapamte su one koje projiciraju stranačku snagu i jedinstvo.

XS
SM
MD
LG