Linkovi

Konvenciju Demokratske stranke karakterizira entuzijazam mladih ali i nezadovoljstvo nekih pristaša Hillary Clinton


Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u Denveru, karakterizira izraziti angažman mladih ljudi, ali i zabrinutost zbog mogućeg nejedinstva u demokratskom taboru – zbog nezadovoljstva nekih pristaša senatorice Hillary Clinton, koju je proljetos na stranačkim izborima porazio Barack Obama.

O tome iz Denvera izvještavaju Jim Malone i Lisa Fernando.

I demokrati i republikanci ove se godine posebno trude da privuku mlade Amerikance. Zato izborni stožeri predsjedničkih kandidata Baracka Obame i Johna McCaina posebnu važnost pridaju blogovima, tekst-porukama i kontaktiranju pristaša putem Internet portala Facebook ili MySpace.

Jedna od delegatkinja na konvenciji Demokratske stranke je 21-godišnja Jen Jones, studentica Sveučilišta Ohio State. Ona kaže da su za popularnost Baracka Obame među mladima zaslužne nove tehnologije komuniciranja: "U organizaciji naših pristaša na campusima koristili smo i Facebook i Myspace. To je najlakši način komuniciranja, jer su mladi na Internetu cijeli dan."

Ankete pokazuju da mlade najviše zanimaju teme koje su i inače na pameti svih Amerikanaca – ekonomija, politika zapošljavanja, reforma zdravstvenog sustava te rat u Iraku.

Marinac Alex Cornell du Houx, također delegat na konvenciji demokrata, kaže da ga najviše zanimaju pitanja kao što su zdravstvena briga za ratne veterane, obrazovanje po povratku iz vojske te sprečavanje da neki od njih postanu beskućnici – što je bio problem vijetnamskih veterana.

Alex je u Iraku proveo godinu dana i kaže da mu je najvažnije da se rat što prije završi: "Mislim da Obama ima solidan plan da se ta situacija riješi. On ima dobre savjetnike koji će mu pomoći da odluči što treba učiniti kako bi se naša vojska iz Iraka povukla na adekvatan način."

Večerašnji govor senatorice Hillary Clinton njezini brojni pristaše očekuju s nestrpljenjem. Neki od njih smatraju da je na stranačkim izborima, proljetos, bivša američka prva dama doživjela izvjesnu nepravdu. Podsjetimo, Barack Obama je porazio gospođu Clinton u utrci za predsjedničku nominaciju stranke, no ona je bez obzira na to dobila više od 18 milijuna glasova.

Neke ankete pokazuju da bi čak četvrtina Hillarynih pristaša, demokrata, na nacionalnim izborima mogla glasati za republikanca Johna McCaina. Međutim, Ellen Malcolm iz organizacije Emily's List, koja radi na tome da se na političke položaje izabere što više žena, kaže da to neće biti velik problem: "Iako smo razočarane što Hillary nije predsjednički a niti dopredsjednički kandidat, radit ćemo punom snagom da na predsjedničkim izborima pobijedi Barack Obama."

Nakon govora Hillary Clinton u utorak navečer medijska se pozornost okreće Joe Bidenu, dopredsjedničkom kandidatu demokrata – koji će održati govor u srijedu – te Baracku Obami koji će se sudionicima konvencije u Denveru obratiti posljednjeg dana, u četvrtak.

XS
SM
MD
LG