Linkovi

Obamin izbor za dopredsjednika: vanjskopolitički znalac senator Joseph Biden


Američki demokratski predsjednički kandidat Barack Obama odabrao je kolegu senatora Josepha Bidena kao svog dopredsjedničkog kandidata, ojačavajući svoju kandidaturu iskustvom ovog veterana među američkim zakonodavcima i priznatog stručnjaka za vanjsku politiku.

Obama je objavio svoj izbor na svom websajtu rano jutros, a službeno će ga predstaviti danas poslijepodne, na predizbornom skupu u Springfieldu, u saveznoj državi Illinois, čiji je senator Barack Obama. Očekuje se da će Obama i Biden zajedno zastati na nekoliko predizbornih skupova sutra, dan uoči početka konvencije Demokratske stranke, u Denveru.

Senatorica Hillary Clinton – koja je bila glavni suparnik Obami za nominaciju njegove stranke – izrazila je podršku izboru dopredsjedničkog kandidata, opisavši Josepha Bidena kao 'iznimno čvrstog i iskusnog čelnika, predanog službi u korist građana.'

Joseph Biden, demokratski senator iz savezne države Delaware kroz šest mandata, jedan je od najutjecajnijih glasova u američkoj vanjskoj politici. Ovaj 65-godišnjak predsjedatelj je Senatskog odbora za vanjsku politiku i smatra ga se stručnjakom za međunarodne odnose. Njegova ekspertiza mogla bi biti protuteža tvrdnjama republikanaca da Obami nedostaje iskustva na međunarodnoj sceni.

Biden je bio vrlo glasni kritičar vanjske politike administracije predsjednika Busha, uključujući i njezinog rata protiv terorizma. Premda je 2002. godine glasao ZA invaziju na Irak – čemu se senator Obama protivio – senator Biden je otada žestoko kritizirao način na koji se administracija predsjednika Busha nosila s tim sukobom.

U više od 35 godina u Senatu. Biden je bio i na čelu Odbora za pravosuđe, koji se bavi zakonima protiv kriminala, kandidatima za suce Vrhovnog suda, te ustavnim pitanjima.

Senator Biden je rođen u – za premoć na izborima! – ključnoj saveznoj državi Pennsylvaniji, u radničkoj, katoličkoj obitelji. Njegovo podrijetlo moglo bi bolje privući bjelačke radničke glasače koje Obama nije uspio u dovoljnoj mjeri privući.

Prošle godine, tijekom vlastite presjedničke predizborne kampanje, Biden je izjavio da ne vjeruje da je Obama spreman za Bijelu kuću. Tijekom svoje ranije kampanje, 1988., odustao je od nadmetanja nakon što je bio optužen za plagiranje govora britanskog čelnika laburista Neala Kinnocka.

Oženjen je i otac troje živuće djece. Njegova prva supruga i kćerka poginule su u prometnoj nesreći 1972, kratko nakon što je on po prvi puta bio izabran u Senat.

Republikanski kandidat John McCain odmah je reagirao na objavu imena Josepha Bidena kao demokratskog dopredsjedničkog kandidata. Njegov predizborni ured objavio je priopćenje i pokrenuo emitiranje televizijskog oglasa u kojemu se koristi izjava samog Bidena, prošle godine, kako ne vjeruje da je Obama spreman za Bijelu kuću.

Vjeruje se da će McCain objaviti svog dopredsjedničkog kandidata na predizbornom skupu 29. ovog mjeseca, tri dana prije početka konvencije Republikanske stranke. Kao mogući kandidati spominju se bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, guverner Minnesote Tim Pawlenty, te bivši guverner Pennsylvanije Tom Ridge, koji je bio prvi ministar za domovinsku sigurnost.

XS
SM
MD
LG