Linkovi

Ruska ofenziva imat će vrlo duboke posljedice po međunarodnu scenu


Južna Osetija i Abhazija – koje su dio Gruzije - proglasile su vlastitu neovisnost početkom prošlog desetljeća, kada je Gruzija postala samostalna zemlja. Državnost Južne Osetije i Abhazije nije diplomatski priznala niti jedna zemlja, no Moskva ih je izravno pomagala. Iako se Rusija i Gruzija međusobno optužuju za početak najnovijeg sukoba koji je počeo prije desetak dana, u Europi i Sjedinjenim Državama ruske se akcije smatraju agresijom protiv jedne demokratske zemlje. Predsjednik George Bush u niz je navrata posljednjih tjedan dana izražavao podršku Gruziji. Moskvu je upozorio da će snositi posljedice, ako ne povuče svoju vojsku iz Gruzije.

"Ruske akcije dovode u pitanje namjere Moskve u Gruziji i cijeloj regiji. Posljednjih godina, Rusija se željela integrirati u međunarodne strukture – diplomatske, ekonomske i sigurnosne. Sjedinjene su Države podržavale takvu želju Rusije. Nova Rusija međutim takve aspiracije dovodi u pitanje – jer u Gruziji postupa na način koji nije u skladu s načelima međunarodnih struktura kojih Rusija želi biti dio. Rusija mora ispuniti ono što je obećala – mora se povući i tako okončati ovu krizu. Tek tada će se šteta nanijeta američko-ruskim odnosno europsko-ruskim odnosima početi ispravljati."

Američki stručnjak za Rusiju Ariel Cohen, koji radi u washingtonskoj Zakladi Heritage, kaže da ruska vojna akcija predstavlja odgovor na činjenicu da Zapad izrazito podržava demokratsku vladu Gruzije i njezina predsjednika Mikhaila Saakashvilija.

"Rusija se služi vojskom da obnovi svoju sferu utjecaja. Naravno, termin 'sfera utjecaja' potječe iz 19. stoljeća – ali činjenica je da Rusija razmišlja na način 19. stoljeća. Oni na taj prostor gledaju kao na dio ruske imperije, ili pak starog Sovjetskog saveza. Žele to ponovno ugrabiti – možda s izuzetkom baltičkih zemalja. Ukrajina postaje sljedeći domino."

Neki američki analitičari smatraju da Putinova Rusija kreće sličnim pravcem kao i Sovjetski savez – koji je izravno vladao mnogim neruskim narodima u okviru zajedničke države, a pod dominacijom držao pola Europe. Sovjetska je vojska 1939. napala Finsku, a 1956. i 1968. smijenila vlade Mađarske i Čehoslovačke.

Ruth Wedgwood, profesorica međunarodnog prava na Sveučilištu Johns Hopkins, kaže da Rusija nastoji obnoviti utjecaj nad dijelom Istočne Europe. Napad na Gruziju jedan je od prvih izravnih koraka u tom pravcu – kaže Ruth Wedgwood.

"Oni žele da u središnjoj Europi imaju utjecaj. Više ekonomski, ali i politički. Međutim, sada nakon Gruzije, postaje očita mogućnost i jedne izravne vojne intervencije, kao što je bila ona 1956. u Mađarskoj. Moskva poručuje svojim susjedima da 'ako ne poštujete određena nepisana pravila, mi ćemo vam doći u posjetu'. Po mom mišljenju – to je prilično zlokobna poruka. S druge strane, ako Rusija želi povratiti svoju reputaciju odgovorne sile u Europi – mora se što brže povući iz Gruzije."

Većina analitičara slaže se da Sjedinjene Države i NATO savez nemaju mnogo opcija kada je u pitanju pomoć samoj Gruziji. Predsjednik Bush i državna tajnica Condoleezza Rice najavili su da je dovedeno u pitanje daljnje rusko sudjelovanje u radu Grupe 8, koja okuplja sedam najvećih industrijskih sila Zapada i Rusiju. Čelnica američke diplomacije, državna tajnica Rice, Moskvi je uputila oštro upozorenje.

"Ovo nije 1968. godina, kada je Sovjetski savez izvršio invaziju na Čehoslovačku. Rusija više ne može prijetiti svojim susjedima, okupirati njihove zemlje, zbacivati vlade – i proći nekažnjeno. To je vrijeme prošlo. Situacija se promijenila."

No, neki američki stručnjaci za Rusiju upozoravaju da je Zapad u svom pritisku na Moskvu prilično ograničen, jer mu treba ruska pomoć u rješavanju nekoliko važnih pitanja od međunarodne važnosti. Jedno od njih je iranski nuklearni program.

O tome govori Charles Kupchan koji je za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona bio u vladinom Vijeću za nacionalnu sigurnost, a danas je član utjecajnog ne-vladinog Vijeća za međunarodne odnose.

"Sjedinjene Države trebaju Rusiju u vezi s nekoliko pitanja. Iranski nuklearni program. Opskrba energentima i njihova cijena. Amerika treba Rusiju kada je u pitanju Afganistan te mirovni proces na Srednjem istoku. Oni koji tvrde da se Rusija vraća svojoj imperijalnoj tradiciji i sada traže da se odnosi s Rusijom stave na led, oni moraju ponuditi bolje dokaze za tu tvrdnju. Jer, odnosi s Rusijom su za nas vrlo važni."

Bez obzira na izrazitu važnost dobrih američko-ruskih odnosa, vlada Sjedinjenih Država upozorila je Moskvu da će se odnosi na duži rok pogoršati – ukoliko se ruska vojska ne povuče iz Gruzije.

XS
SM
MD
LG