Linkovi

Rusija i Gruzija pristali na primirje


Gruzija i Rusija prihvatile su mirovni plan Francuske koji poziva na trenutni prekid vatre. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastao se s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedjevim jučer u Moskvi prije puta za Tbilisi gdje je o ruskom prihvaćanju plana izvijestio gruzijskog predsjednika Mikhaila Saakasvhilija. Obje strane prihvatile su glavne točke plana – trenutni prekid vatre, povlačenje snaga iz dvije gruzijske odmetnute regije te slobodan pristup humanitarnih djelatnika.

Saakasvhili je, međutim, rekao da ne može biti međunarodnih pregovora oko budućnosti Abhazije i Južne Osetije – dvije gruzijske pokrajine bliske Rusiji za koje Tbilisi kaže da nikada neće odustati od njih. Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bilo kakav sporazum mora priznati teritorijalni integritet Gruzije.

Još nije jasno jesu li okršaji u Gruziji prestali. Ruski predsjednik Medvjedjev izjavio je da je naredio prekid vojnih akcija čak i prije nego li je Gruzija pristala na primirje. Medvjedjev je rekao da je Gruzija dovoljno kažnjena za prošlotjedni napad na Južnu Osetiju. U međuvremenu, čelnici pet bivših komunističkih zemalja, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Ukrajine priključili su se gruzijskom čelniku Saaskashviliju na skupu solidarnosti u Tbilisiju. Gruzija tvrdi da je u sukobima poginulo 150 ljudi, a Rusija tvrdi da je poginulo najmanje 1,500 ljudi. Broj žrtava ne može biti potvrđen iz neovisnih izvora.

Glavni tajnik NATO saveza, Jaap de Hoop Scheffer izrazio je snažnu podršku Gruziji te je pozvao Rusiju da poštuje teritorijalni integritet bivše sovjetske republike. Nakon jučerašnjeg sastanka s veleposlanicima 26 zemalja članica u Briselu de Hoop Scheffer je rekao da NATO osuđuje rusku "prekomjernu uporabu sile" u Gruziji te je pozvao obje strane da se povuku na linije koje su držale prije izbijanja sukoba.


XS
SM
MD
LG