Linkovi

Čelni demokrati upozoravaju Hillary Clinton da njezine kritike Baracka Obame štete stranci


Newyorška senatorica Hillary Clinton ne pokazuje namjeru da odustane od kandidature za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, iako većina političkih analitičara vjeruje da je sada već očito da će nominaciju osvojiti Barack Obama, senator iz Illinoisa. Izborna kampanja u šest preostalih saveznih država mogla bi dodatno podijeliti Demokratsku stranku. Kako iz Washingtona izvještava Jim Malone, to brine stranačko vodstvo demokrata.

Iako Obaminu prednost u broju osvojenih delegatskih glasova više ne može nadoknaditi, Hillary Clinton ne odustaje od ambicija da postane sljedeća predsjednica Sjedinjenih Država. Baracka Obamu, demokratskog senatora iz Illinoisa sada već podržava i veći broj superdelegata nego Hillary Clinton.

Superdelegati su izabrani i imenovani stranački dužnosnici i prominentni aktivisti Demokratske stranke koji će na nacionalnoj konvenciji demokrata krajem ljeta vjerojatno imati ključnu ulogu u izboru predsjedničkog kandidata.

Barack Obama je nedavno izjavio da poštuje odluku Hillary Clinton da nastavi s kampanjom. No, politički analitičar Norman Ornstein iz Instituta America Enterprise u Washingtonu, smatra da je samo pitanje trenutka kada će senator iz Illinoisa osigurati nominaciju: "Senatorica Clinton će najvjerojatnije ostati u utrci sve do kraja ciklusa stranačkih izbora, do 3. lipnja. Mislim da će dan nakon toga utrka biti i formalno okončana. Moguće je da će sve biti završeno i prije, no vjerojatnije je da će se provesti stranački izbori do kraja – bez njezina priznanja poraza. Demokratima ionako, nakon toga, preostaju puna dva mjeseca da zaliječe rane koje su nastale u okršaju između Hillary Clinton i Baracka Obame."

Neke istaknute demokrate brine mogućnost da bi Hillaryine kritike na račun Baracka Obame – izrečene u posljednjim danima izborne kampanje – mogle štetiti senatoru iz Illinoisa, kada se na jesen, na nacionalnim izborima, bude natjecao protiv svog suparnika iz Republikanske stranke.

O tome je nedavno na televizijskoj mreži CBS govorio bivši senator John Edwards, koji se također natjecao za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. "Hillary Clinton treba biti oprezna. Ona ima pravo govoriti u prilog svoje kandidature, no mora voditi računa da ne pokvari šanse Demokratske stranke, na nacionalnim izborima" - rekao je John Edwards.

Tako misli i Morton Kondracke, izvršni urednik lista Roll Call, publikacije koja prati rad Kongresa Sjedinjenih Država: "Hillary Clinton treba biti oprezna u svojim izjavama, ako želi da njezina stranka bude na jesen ujedinjena. Vjerojatno ne želi da ju se smatra glavnim razlogom za unutarstranačke podjele. Primjer bi joj mogao biti republikanac Mike Huckabee, koji se natjecao za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Vodio je izrazito pozitivnu kampanju, govorio je o sebi, nije druge napadao, pogotovo ne Johna McCaina – stranačkog kandidata za Bijelu kuću. Bilo bi dobro kada bi i Hillary tako postupala. Međutim, u njezinom izbornom stožeru ima ljudi koji misle da sve nije izgubljeno, i koji je savjetuju da se bori do kraja. Mislim da će ipak prevagnuti njezini razumniji savjetnici koji su svjesni da ona više ne može pobijediti."

Većina stručnjaka smatra da će stranački izbori kod demokrata trajati do početka lipnja, kada će preostali, sada neopredijeljeni, superdelegati izraziti podršku Baracku Obami, koji vodi u izbornoj utrci za stranačku kandidaturu. Bill Beaman iz časopisa Politics, koji prati američke izborne kampanje, kaže: "Hillary Clinton ima pravo ostati u utrci. Pobijedila je o priličnom broju saveznih država. Ono što će se vjerojatno dogoditi je to da će početkom lipnja vodstvo Demokratske stranke izvršiti pritisak da se izborna kampanja konačno okonča. Reći će – sada je dosta – svaka daljnja prepucavanja predstavljaju uslugu Johnu McCainu i republikancima."

Već sada, Barack Obama u svojim nastupima ignorira Hillary Clinton, a naglasak stavlja na kritiku John McCaina, s kojim će se – to je sada gotovo posve sigurno – ogledati na nacionalnim izborima u jesen. Tako posljednjih tjedana postupa i McCain – ne govori o Hillary Clinton, već kritizira Baracka Obamu.

XS
SM
MD
LG