Linkovi

Demokratski predsjednički aspiranti naglašavaju stranačko jedinstvo


U američkoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji, oboje demokratskih aspiranata naglašavaju stranačko jedinstvo uoči primarnih izbora u dvije savezne države koji bi mogli prebaciti jezičac na vagi u korist jednoga kandidata. Dva dana prije primarnih izbora u Indiani i North Carolini, Hillary Clinton i Barack Obama gostovali su u vrlo gledanim televizijskim emisijama.

Mjesecima senatori Clinton i Obama vode jednu od najdužih i najžešćih primarnih kampanja u modernoj američkoj predsjedničkoj povijesti. Retorika između dvoje kandidata često je vrlo oštra: senatorica Clinton dovodila je u pitanje Obamine sposobnosti neophodne za obavljanje vrhovnog vojnog zapovjednika, a senator Obama, sa svoje strane, okomio se na slobodno-trgovinsku politiku supruga senatorice Clinton, bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Neki demokrati se otvoreno pitaju hoće li unutarstranačke bitke oslabiti konačnog kandidata stranke i izblijediti šanse ove stranke da zavlada Bijelom kućom.

U nedjelju su dvoje aspiranata pokazali dobru volju da ublaže uzajamnu kritičnost i usredotoče se, umjesto toga, na jedinstvo u stranci. Senatorica Clinton je gospovala u emisiji "This Week", televizije ABC. "Oboje, i senator Obama i ja, jasno smo kazali da ćemo na jesenske izbore izlaziti s jedinstvenom strankom. Ja sam rekla da bih neumorno vodila kampanju u njegovu korist ukoliko bi on bio stranački kandidat; on je isto to rekao za slučaj da ja budem nominirana," izjavila je Hillary Clinton.

Sličan je ton imao i nastup senatora Obame u emisiji "Meet the Press", televizije NBC. "Želim da u studenom pobijedi demokrat. Dakle, i kad bi senatorica Clinton bila nominirani stranački kandidat, a ne ja, ja bih i dalje vodio kampanju u korist demokrata," rekao je Barack Obama.

Obama trenutno vodi pred senatoricom Clinton po broju delegata osvojenih tijekom primarnih stranačkih izbora kao i po ukupnom broju glasača koji su se odlučili za njega na dosad održanim primarnih izborima ili stranačkim kaukusima. Mnogi politički analitičari sugeriraju da je senatorici Clinton praktički nemoguće u preostalim stranačkim izborima prestići Obamu u broju delegata čiji su glasovi već određeni.

No, Hillary Clinton je pobijedila u zadnja tri nadmetanja, održana u velikim saveznim državama s velikim brojem stanovnika. Vjeruje se da dvije od tih saveznih država – Ohio i Pennsylvania – demokrati moraju pobijediti i na izborima u studenom ukoliko žele stići u Bijelu kuću. Uz to, senator Obama je pod pravom paljbom kritika zbog nedavnih izjava koje su shvaćene kao omalovažavanje glasača iz radničke klase, kao i zbog uspaljenih primjedaba svog bivšeg pastora. Nacionalne ankete pokazuju da mu je malo opala podrška zbog tih kontroverzi.

Pitanje je samo hoće li one pokolebati superdelegate, odnosno uglednike stranke koje ne obvezuju rezultati primarnih stranačkih izbora, a koji raspolažu stotinama vlastitih glasova na stranačkoj konvenciji. No, do danas, još nije došlo do masovnog odvraćanja superdelegata od Obame.

Prema prognozama, Obama bi pobijedio u North Carolini, ali s manjom prednošću nego što se ranije smatralo, dok u Indiani ankete daju blagu prednost Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG