Linkovi

Odziv američkih birača na primarne stranačke izbore obara rekorde


Djelatnici uključeni u lokalne kampanje kažu da je povećan broj glasova zabilježen većinom u korist Demokratske stranke. Milijuni ljudi prijavili su se da glasaju po prvi put. Nestranačka organizacija Rock the Vote provodi najveću kampanju za prijavu mladih glasača u povijesti Sjedinjenih Država, i njome je pomogla da mladi ove godine u predsjedničkim primarnim izborima glasuju u rekordnom broju. Heather Smith, izvršna direktorica organizacije Rock the Vote u Washingtonu, kaže: "Ova, 2008. godina, je upravo nevjerojatna. Odaziv birača u svakom od primarnih izbora, i u svakom od odbora ili je dva, ili tri, ili čak četiri puta veći od onog prije četiri godine".

Izlazne ankete pokazuju da je senator Barack Obama iz Demokratske stranke dobio ogroman broj glasova od mladih glasača koji do sada nisu sudjelovali u političkom procesu. No, ne glasaju samo mladi u rekordnom broju. Anketa novinske agencije Associated Press provedena ovaj mjesec bilježi više od tri i pol milijuna novo-prijavljenih glasača u primarnim predsjedničkim izborima. On je porastao i u populaciji američkih crnaca, u žena, te među ruralnim i urbanim stanovništvom.

Scott Keeter, čelna osoba tima koji se bavi proučavanjem anketa u istraživačkom centru Pew u Washingtonu, kaže: "Ovo je stvarno bez presedana. Broj glasača, osobito na demokratskoj strani, daleko nadmašuje sve što smo do sada vidjeli u američkoj politici".

I glasači Republikanske stranke postavili su nove rekorde u broju glasova u ranim primarnim izborima. To je bilo prije nego što je senator John McCain porazio druge republikanske kandidate. Keeter potvrđuje da novo-prijavljeni birači sada uglavnom favoriziraju Demokratsku stranku. Taj strastveni interes on pripisuje borbi senatora Baracka Obame, koji bi mogao postati prvim američkim predsjednikom afričkog podrijetla, i senatorice Hillary Clinton, koja će, ako pobijeti, biti prva žena-predsjednik. “Činjenica da je ova kampanja Demokratske stranke zadržala natjecateljski duh i da će ići ‘do kraja,’ dio je razloga za ovako velik odaziv birača,” kaže Keeter. Međutim, politički stručnjaci upozoravaju da visoki broj glasača u primarnim izborima ne mora značiti rekordni broj i u općim izborima. Curtis Gans, direktor Centra za istraživanje američkog biračkog tijela pri sveučilištu American u Washingtonu, kaže: "Odaziv birača je nešto što ne možete predvidjeti. Sudeći po trenutnim brojkama, rekao bih da će odaziv i u općim izborima biti velik, no ne nužno veći nego 2004. godine".

Gans kaže da, ako senator Obama postane demokratski kandidat za predsjednika – kao što predviđa većina političkih analitičara – vjerojatno će osjetiti pad podrške onih demokrata koji su glasali za Hillary Clinton. Da bi porazio senatora McCaina u studenom, Obama će morati više doprijeti do bjelačkih glasača iz redova radničke klase, kaže Curtis Gans, direktor Centra za istraživanje američkog biračkog tijela pri sveučilištu American.

XS
SM
MD
LG