Linkovi

Nakon primarnih izbora u North Carolini i Indiani demokratska predsjednička utrka se nastavlja


Senatorica Hillary Clinton održala je pobjednički govor u Indiani, nakon vodstva od oko 4 posto ispred senatora Baracka Obame, iako je većina medija nije željela proglasiti pobjednicom, zbog tijesnog rezultata. U drugom sinoćnjem izbornom primarnom okršaju u North Carolini Obama je izišao kao uvjerljivi pobjednik.

Barack Obama pozvao je na jedinstvo Demokratske stranke, nakon što je prihvatio pobjedu u primarnim izborima u North Carolini. U govoru svojim pristašama sinoć u Raleighu, Obama je vrlo pohvalno govorio o Hillary Clinton. "Počet ću sa čestitkama senatorici Clinton na onom što izgleda da je njena pobjeda u Indiani. Želim se zahvaliti svim krasnim ljudima u Indiani koji su vrlo mukotrpno radili za nas. Ljudi u Indiani nisu mogli učiniti bolji posao, bili su neumorni i bit ću im zauvijek zahvalan. Naravno, želim se zahvaliti i vama u North Carolini na pobjedi u ovoj velikoj državi. U državi u kojoj ćemo nastaviti s pobjedom ako ja budem nominiran za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Kad je ova kampanja započela, Washington nam nije davao puno šansi".

Senator Obama također je sebe uspoređivao s republikanskim kandidatom senatorom Johnom McCainom kojeg je opisao kao odveć bliskog predsjedniku Bushu po pitanjima kao što su rat u Iraku, ekonomija i energetska politika.

Senatorica Clinton se obratila svojim pristašama u Indiani u trenutku kad većina medija nije željela prognozirati njenu pobjedu, iako je bila u očitoj prednosti pred Obamom. I ona je uputila čestitke senatoru Obami na pobjedi u North Carolini gdje je osvojio 57 posto glasova, a ona 43. "Želim uputiti pohvalu senatoru Obami i njegovim pristašama na pobjedi u North Carolini. Mi smo na mnogo načina na istom putu. To je put koji je počeo puno prije negoli smo mi rođeni. To je put muškaraca i žena koji su bili u misiji da usavrše našu državu, koji su marširali i prosvjedovali, koji su riskirali sve što su imali kako bi izgradili Ameriku koja nas je sve prihvatila. I večeras, još jednom trebam vašu pomoć kako bismo nastavili taj put".

Na jučerašnjim primarnim izborima u North Carolini i Indiani odlučivalo se o ukupno 187 delegata koji će sudjelovati na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke gdje će biti nominiran stranački kandidat na predsjedničkim izborima u studenome. Barack Obama ima prednost pred senatoricom Clinton u ukupnom broju delegata, međutim, da bilo koji od njih osvoji stranačku nominaciju trebat će pomoć tzv. superdelegata – odnosno, stranačkih dužnosnika i izabranih političara koji na konvenciji mogu glasovati prema vlastitom nahođenju.

XS
SM
MD
LG