Linkovi

Dan uoči ključne predsjedničke predizborne utrke


Sutra je najvažniji dan u dosadašnjoj američkoj predsjedničkoj utrci. U više od 20 saveznih država birači će se izjasniti za stranačkog kandidata na predsjedničkim izborima koji se održavaju u studenom. Odabrat će delegate koji će glasati na konvencijama za izbor republikanskog, odnosno demokratskog predsjedničkog kandidata.

Dva preostala predsjednička kandidata Demokratske stranke, Hillary Clinton i Barack Obama, 5. će se veljače natjecati u 22 savezne države. Tamo će se boriti za naklonost tisuću šesto delegata – od ukupno 2025 koliko će ih, iz cijele zemlje, krajem kolovoza u Coloradu birati predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Budući da je bivši senator John Edwards odustao od predsjedničke utrke, senator Obama tvrdi kako je upravo on jedini mogući nositelj promjene. "Vrijeme je da nova generacija preuzme vodstvo" - izjavio je u nedavno izbornom govoru Barack Obama.

Senatorica Hillary Clinton odgovara stavljajući naglasak na iskustvo: "Odluka s kojom će se u utorak suočiti Georgia, kao i sve države 'super utorka' je odabrati onoga tko će biti najbolji predsjednik od prvog dana, koji će se moći sučeliti s izazovima i iskoristiti postojeće mogućnosti."

Hillary Clinton je usmjerila svoje napore da pridobije delegate u većim saveznim državama, poput Californije, New Yorka i New Jerseya, gdje je – sudeći po posljednjim anketama - u maloj prednosti. Bsrack Obama se, s druge strane, nada uspjehu u svom rodnom Illinoisu, te u Massachusettsu, gdje je dobio podršku senatora Teda Kennedya i Johna Kerrya. Obamina kampanja također cilja na manje države na Jugu i Srednjem zapadu.

Demokrati koriste sistem proporcije u prikupljanju delegata, što znači da čak iako određeni kandidat izgubi na primarnim izborima jedne države, njemu će svejedno biti dodijeljen jedan dio delegata za predsjedničku nominaciju u skladu s osvojenim glasovima. Stoga stručnjaci kažu da bi se demokratska utrka mogla produžiti i nakon 5. veljače. John Fortier iz Instituta American Enterprise u Washingtonu kaže: "Mislim da niti jedan demokratski kandidat nakon utorka neće izaći s velikim vodstvom u broju delegata. Čak i solidno vodstvo ne bi donijelo veću razliku u delegatima od 55 naprama 45 posto. Stoga to ostavlja mogućnost pojedinim državama da kasnije utječu na promjenu rezultata."

I pretendenti na predsjedničku nominaciju iz Republikanske stranke prolazit će u utorak ono što možemo nazvati nacionalnim primarnim izborima. Tada će se birati više od tisuću republikanskih delegata, a ukupan broj delegata potrebnih za pobjedu republikanskog kandidata na nacionalnoj konvenciji početkom rujna u Minnesoti iznosi tisuću sto devedeset i jedan.

Nakon pobjede na primarnim izborima na Floridi, senator John McCain iz Arizone je sada vodeći kandidat republikanske stranke. "Spreman sam voditi i ujediniti Republikansku stranku i cijelu zemlju. Za pobjedu u studenom potrebno je ujediniti sve dijelove naše stranke" - izjavio je u nedavnom nastupu pred glasačima senator John McCain.

Uspjeh u republikanskoj utrci donio je McCainu podršku nekih vrlo utjecajnih javnih osoba. Nakon što se bivši gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, u srijedu povukao iz predsjedničke utrke zbog slabih rezultata na izborima na Floridi, svoju je podršku dao McCainu. A u četvrtak McCain je dobio podršku i guvernera Kalifornije, Arnolda Schwarzeneggera.

Glavni McCainov suparnik je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney. Bivši guverner države Arkansas, Mike Huckabee, i kongresnik iz Teksasa, Ron Paul, i dalje su u igri, ali veoma zaostaju za dvojicom vodećih kandidata. Romney tvrdi da je on jedini republikanski kandidat koji jamči promjene. "Washington je praktički bankrotirao. Mi ga nećemo promijeniti ako natrag pošaljemo iste ljude, ali ih smjestimo u druge stolice" - rekao je nedavno Mitt Romney.

Prema posljednjim anketama javnog mnijenja, John McCain prednjači u nekim većim državama koje će glasati na “super-utorku”, uključujući Californiju, New York i New Jersey.

Za razliku od demokrata, borba za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke mogla bi završiti ranije jer na primarnim izborima i kolegijima za republikanskog kandidata svi se delegati pripisuju pobjedniku.

XS
SM
MD
LG