Linkovi

Hoće li podrška senatora Edwarda Kenendyja pomoći Baracku Obami?


Predsjedničku kandidaturu senatora Baracka Obame ovog je tjedna podržao njegov kolega iz Senata Sjedinjenih Država Edward Kenendy, brat Johna i Roberta Kennedyja, dvojice političara koji – barem među pristašama Demokratske stranke – imaju status svojevrsnih legendi. Hoće li podrška Edwarda Kennedyja pomoći razmjerno mladom senatoru iz Illinoisa, koji se nalazi u vrlo neizvjesnoj izbornoj utrci sa senatoricom Hillary Clinton?

Da li podrška prominentne osobe – recimo političara ili glumca – koristi predsjedničkom kandidatu? Analitičari američke političke scene podijeljeni su oko tog pitanja – neki smatraju da koristi, drugi da šteti, a dobar ih dio misli da nema gotovo nikakvog učinka.

Demokratski senator iz Massachusettsa Ted Kennedy nedavno je podržao predsjedničku kandidaturu svog kolege iz Illinoisa, Baracka Obame. "Riječ je o političkom čelniku koji na svijet gleda bez trunke cinizma…" – rekao je o Baracku Obami senator Ted Kennedy, brat bivšeg predsjednika Johna Kennedyja, koji je svojedobno – prije gotovo pedesetak godina - zajedno sa svojim bratom Robertom, inspirirao cijelu jednu generaciju mladih političkih aktivista Demokratske stranke.

Iako su neki drugi članovi velike obitelji Kennedy podržali Hillary Clinton, Obaminu suparnicu u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, podrška Teda Kennedyja vrlo je važna – kaže Geoffrey Garin, istraživač javnog mnijenja koji radi za Demokratsku stranku. "Ako Tedu Kennedyju pođe za rukom da uvjeri pristaše Demokratske stranke da je u Baracku Obami prepoznao vrline koje su nekoć krasile njegovu braću, Johna i Bobbyja, onda je to vrlo snažan signal simpatizerima Demokratske stranke," kaže Garin.

U utorak, petog veljače, u 22 savezne države održavaju se stranački izbori za predsjedničkog kandidata, koji će se početkom studenog natjecati na nacionalnim izborima za predsjednika države. Tog dana će, prema procjenama, u Sjedinjenim Državama glasati polovica registriranih glasača.

Izborno suparništvo između Baracka Obame i Hillary Clinton posljednjih tjedana protječe o sjeni nekih izjava bivšeg predsjednika Billa Clintona, koji je vrlo angažiran u kampanji svoje supruge, senatorice iz New Yorka. Mnogima, a pogotovo nekim Amerikancima afričkog podrijetla, ne sviđaju se kritike Billa Clintona na račun Baracka Obame, čiji je otac iz Kenije a majka bjelkinja iz Kansasa. Naime, u kritikama koje je izrekao Bill Clinton mnogi su nazrijeli neizravno ali i nepotrebno uzdizanje rasnog elementa u unutarstranačkim izborima.

Politički analitičar Michael Barone smatra da bi se oštra taktika Clintonovima mogla osvetiti na nacionalnim izborima, jer su crnci jedan od glavnih elemenata izborne baze Demokratske stranke. "Ako Hillary Clinton izbori predsjedničku nominaciju svoje stranke, a pritom uvrijedi glasače afro-američkog podrijetla - koji su važan element izborne baze - onda će demokratima u studenom, na nacionalnim izborima, biti vrlo teško."

Stranački će se izbori produžiti sve do lipnja – kada će otprilike završiti izjašnjavanja u svih pedeset saveznih država. Krajem kolovoza u Denveru u Coloradu, Demokratska stranka održava svoju nacionalnu konvenciju – na njoj će delegati iz svih saveznih država izabrati predsjedničkog odnosno dopredsjedničkog kandidata.

Prognozu u vezi s ovim razmjerno dugim izbornim procesom u Demokratskoj stranci daje Norman Ornstein iz Instituta American Enterprise u Washingtonu: "Vrlo lako se može dogoditi da izraziti favorit odnosno pobjednik neće biti očit niti nakon super-utorka, drugi tjedan, a niti nakon stranačkih izbora u Virginiji, Marylandu i Washingtonu, tjedan dana nakon toga. Možda će sve biti malo jasnije nakon 22. travnja, kada se stranački izbori održavaju u Pennsylvaniji."

Sljedeći je utorak 'super-utorak' i za Republikansku stranku, koja održava stranačke izbore u 21 saveznoj državi. Republikanci će svog predsjedničkog kandidata službeno izabrati početkom rujna, na stranačkoj konvenciji u Minneapolisu.

XS
SM
MD
LG