Linkovi

Republikanski senator John McCain pobijedio na Floridi


Na stranačkim izborima republikanske stranke na Floridi pobijedio je senator iz Arizone John McCain.

Pobjeda nad najbližim suparnikom, bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyem, učvrstila je McCainov položaj favorita u borbi za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Nakon prebrojavanja više od tri četvrtine glasačkih listića, McCain je osvojio 36 posto glasova, a Romney 31 posto.

Na Floridi pobjednik je dobio svih 57 delegata, koji će na nacionalnoj konvenciji stranke i službeno izabrati predsjedničkog kandidata za izbore u studenom.

Na konačni ishod izjašnjavanja o predsjedničkim aspirantima najviše će utjecati rezultati stranačkih izbora u 22 savezne države koji se održavaju petog veljače, sljedeći tjedan, na takozvanom 'super-utorku'.

Mediji predviđaju da će danas iz utrke za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke istupiti Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, koji je mjesecima važio za favorita među republikancima. Rudy Giuliani će – očekuje se – podržati predsjedničku kandidaturu Johna McCaina.

Na stranačkom izjašnjavanju Demokratske stranke uvjerljivo najviše glasova osvojila je senatorica Hillary Clinton. Međutim, pobjeda na Floridi kod demokrata ne znači mnogo – nacionalno vodstvo Demokratske stranke oduzelo je lokalnoj podružnici na Floridi pravo da na nacionalnu konvenciju pošalje svoje delegate, pa ni kandidati nisu vodili kampanju u toj saveznoj državi.

To je kazna zbog toga što su stranački izbori na Floridi bili pomaknuti unaprijed – mimo nacionalnih planova o održavanju stranačkih izbora.

XS
SM
MD
LG