Linkovi

Newyorški Hrvati na strani Hillary Clinton


Kao i svake nedjelje ujutro, u njujorškoj hrvatskoj crkvi Svetog Ćirila i Metoda i Svetog Rafaela okupilo se više stotina američkih Hrvata. Ako je suditi po izjavama onih s kojima smo razgovarali nakon svete mise, Hrvati s ovog područja uglavnom će glasovati za demokratsku senatoricu Hillary Clinton. Danica Dušević iz Poličnika kod Zadra živi u Sjedinjenim Državama od 1972. godine. Ona kaže da je bivši predsjednik Bill Clinton pomogao Hrvatskoj te da je njegova supruga Hillary najbolja od kandidata u predsjedničkoj utrci. Isto vjeruje i Šime Špadina koji je podrijetlom iz Šibenika:

“Mislim da je gospođa Clinton najpopularnija među nama Hrvatima i nadamo se da će dobiti izbore. Amerika treba promjene i mislim da bi najveća promjena bila da žena postane predsjednik. Možda su muškarci previše samouvjereni, a ona je kao prva dama Amerike pokazala svoje sposobnosti. Mislim da bi najbolje za nas bilo da od svih kandidata ona postane predsjednikom Amerike.”

Petar Guzović iz okolice Đakova u Sjedinjenim Državama živi od 1973. godine:

“Kao prvo, ja sam demokrat, i kad je Clinton bio predsjednik bilo je odlično. Ja imam svoju automehaničarsku radionu i dobro mi je bilo, bilo je puno posla. Stoga bih ja ponovno glasao za demokrate, za gospođu Clinton.”

Od novog predsjednika Guzović najviše očekuje na polju ekonomije:

“Ja i u Hrvatskoj imam kuću – na otoku Ugljanu – i volio bih da se dolar malo pojača prema euru budući da je tako oslabio. Tu bih volio vidjeti promjenu.”

I Jerko Petrić koji je podrijetlom iz Kućišta na Pelješcu također namjerava glasovati za Hillary Clinton:

“Jako sam zainteresiran za izbore u Americi i mi čvrsto podržavamo Hillary Clinton. Ona je vrlo dobra i ima veliko iskustvo, te se nadamo da će dovesti zemlju u ekonomsko povoljnu situaciju.”

Na naše pitanje što misli o drugom demokratskom kandidatu, Baracku Obami, Petrić je bio kratak:

“On je dobar, ali još je mlad.”

Neki američki Hrvati s kojima smo razgovarali, ali nisu htjeli pred mikrofon, kazali su da su nekada glasovali za republikance, ali su u ovom izbornom ciklusu razočarani njihovim kandidatima.

XS
SM
MD
LG