Linkovi

Republikanski stranački izbori na Floridi u sjeni međusobnih optužbi Johna McCaina i Mitta Romneya


Čak i prije otvaranja birališta više od milijun birača glasovalo je dopisnim putem u stranačkim izborima demokratske i republikanske stranke na Floridi. Stručnjaci kažu da bi rezultati izbora u ovoj državi – koja se odlikuje velikim glasačkim tijelom raznolikih etničkih skupina – mogli naznačiti ključne trendove u glasanjima koja dolaze. Republikanski kandidati – senator John McCain i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney – i dalje su u tijesnoj utrci za preuzimanje vodstva među republikancima. Posljednje ankete na Floridi, gdje su obojica aktivno provodili svoju kampanju te izmijenili međusobne kritike, pokazuju da je McCain u malom vodstvu pred Romneyem. Na jednom je izbornom skupu McCain optužio Romneya da je po nekim pitanjima preliberalan, te da je loše obavljao svoju guvernersku dužnost po pitanju ekonomije.

"Kad je on bio guverner, ekonomija Massachusettsa bila je treća ili četvrta po redu najlošija ekonomija od svih država u zemlji."

Kako bi uvjerio glasače da može pomoći u sprečavanju recesije te otvoriti nova radna mjesta, Romney se poziva upravo na svoje rezultate dok je bio guverner, ali i biznismen. On se, s druge strane, okomio na McCainovo službovanje u Senatu, uključujući zakone o reformi imigracije te financiranja izbornih kampanja koje je McCain podržao, kao i njegov prijedlog o ograničenju ispuštanja stakleničkih plinova.

"Senator McCain je poznat po tri glavne zakonske mjere. Moje je mišljenje da su sve tri pune pogrešaka."

Bivši gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, nada se snažnoj podršci na Floridi gdje je usmjerio većinu svoje kampanje. Giuliani pokušava iskoristiti vezu između New Yorka i Floride, gdje brojni Njujorčani dolaze živjeti nakon odlaska u mirovinu. Na jednom izbornom skupu Giuliani je naglasio predanost rješavanju sigurnosnih pitanja, kao i potrebu da se osvrne na probleme američke opskrbe energentima.

"Već trideset godina govorimo o energetskoj neovisnosti. Ona je sada stvar nacionalne sigurnosti, i ja ću – ako me izaberete za predsjednika – taj problem riješiti."

Prema anketama javnog mnijenja, Giuliani je trenutno u tijesnoj utrci za treće mjesto s bivšim guvernerom države Arkansas, Mikeom Huckabeejem. I demokratski će glasači ubaciti svoj glasački listić na Floridi, iako će njihov glas imati slabi utjecaj na konačnu odluku o njihovom predsjedničkom kandidatu. Vodstvo stranke je, zbog pomicanja termina izbora, diskvalificiralo sve demokratske delegate iz te savezne države. Demokratski su se kandidati složili da ne provode kampanju u ovoj državi no senatorica Hillary Clinton kaže da se protivi takvoj odluci te je najavila da će danas biti u Floridi.

U međuvremenu, senatorica Clinton, senator Barack Obama i bivši senator John Edwards održavaju izborne skupove diljem Sjedinjenih Država prije takozvanog super-utorka sljedeći tjedan - dana kada će više od 20 saveznih država održati svoje primarne izbore i kolegije.

XS
SM
MD
LG