Linkovi

Washington Post: 'Barack Obama se pita je li mu protivnik Hillary Clinton ili Bill Clinton'


Dnevnik Washington Post piše o sve oštrijoj debati između Hillary Clinton i Baracka Obame, glavnih pretendenata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke – neposredno pred stranačke izbore u Južnoj Karolini. Međutim, debata se ne odnosi na 'tradicionalna' pitanja od nacionalne važnosti – poput ekonomije ili vanjske politike – već je riječ o temama vezanima uz osobni karakter dvoje senatora.

Glavne teme su poštenje, integritet i konzistentnost dvojice kandidata – kada su u pitanju Irak, pojedine ekonomske mjere i zakonodavne inicijative te ponašanje u izbornoj kampanji. Glavni akter ove razmjene mišljenja, piše Washington Post, nije niti Hillary Clinton a niti Barack Obama, već Bill Clinton, bivši predsjednik države i suprug senatorice iz New Yorka.

Clinton Obami zamjera neiskrenost, što je ljepša riječ za laganje, te iskrivljavanje stajališta njegove supruge. Medijima pak bivši predsjednik najviše zamjera što su vrlo pomno proučili karijeru njegove supruge, ali su Baracku Obami, navodno, progledali kroz prste i prema njemu su znatno manje kritični.

Jedna od stvari koje Clinton zamjera izbornom stožeru Baracka Obame je to što su u jednom svom propagandnom materijalu Hillary Clinton nazvali 'senatoricom iz Punjaba' – sugerirajući time da ona nekritički radi sve što žele njezini bogati donatori iz američko-indijske zajednice.

******

List Seattle Post Intelligencer objavio je komentar novinara Johanna Harija koji radi za britanski dnevnik Independent, o Johnu McCainu, republikanskom senatoru iz Arizone koji u ovom trenutku možda ima i najveće šanse da osvoji predsjedničku nominaciju Republikanske Stranke, za izbore u studenom.

Hari kritizira svojevrsni medijski 'mit o Johnu McCainu' kao 'političaru kojeg vole demokrati i neovisni glasači'- zbog njegovih navodno širokih pogleda, udaljenosti od vjerskih konzervativaca, tolerancije i spremnosti da surađuje s političkim protivnicima.

Johann Hari nastoji pobiti ove tvrdnje, jer je – kako piše – 'za demokrate McCain najopasniji kandidat', koji prema anketama vodi u hipotetskoj utrci s Hillary Clinton. Prema novinaru britanskog lista, John McCain je ultra-konzervativac, koji bi u Bijeloj kući 'po agresivnosti na svjetskoj sceni nadmašio čak i aktualnog predsjednika'.

Autor čitatelje podsjeća i na ne tako laskave činjenice iz McCainove mladosti – kao izdanak obitelji u kojoj su i otac i djed bili generali i admirali, stalno je imao protekciju. Bez obzira na to, na akademiji ratne mornarice, po ocjenama je bio na samom dnu generacije – 894. od 899 pitomaca, piše u dnevniku Seattle Post Intelligencer Johann Hari.

XS
SM
MD
LG