Linkovi

MySpace oblikuje politički izražaj mladih


Manje od deset mjeseci dijeli nas od predsjedničkih izbora, no predizborna kampanja već je doživjela dva povijesna 'prva', uključujući prvog vjerodostojnog i mogućeg crnačkog predsjedničkog kandidata, te prvu ženu kao vodećeg kandidata. To je, isto tako, i prva nacionalna kampanja u kojoj interaktivni društveni websajtovi - poput MySpace sa svojih 110 milijuna korisnika – igraju značajnu, možda i ključnu ulogu među mladeži u njezinom biračkom prosvjećivanju i angažmanu.

Korisnici MySpacea i televizijske postaje MTV već su navikli na dobro poznatu glazbu na početku programa "Predsjednički dijalog", serije interaktivnih foruma između predsjedničkih kandidata i korisnika MySpacea koji se emitiraju na televiziji tijekom ove predizborne sezone. S obzirom da je većina korisnika/članova MySpacea u dobi od 18 do 35 godina, taj je websajt postao jedna od najdinamičnijih i najutjecajnijih društveno-političkih mreža na Internetu.

A, evo kako MySpace funkcionira: gotovo svatko tko se priključi na Internet može se besplatno registrirati na tom websajtu i dobiti vlastitu web stranicu unutar domene tog websajta. S tog mjesta, korisnici mogu izmjenjivati informacije o sebi i svojim interesima u čitavom nizu formata s drugim korisnicima MySpacea prema vlastitom izboru. Ti su drugi korisnici njihovi 'prijatelji'.

Ove godine, svi glavni predsjednički aspiranti napravili su vlastite stranice na MySpaceu i povezali se s tisućama 'prijatelja' s kojima dijele informacije o sebi i svojim političkim stajalištima. Korisnici MySpacea tako mogu saznati mnogo štošta o određenom kandidatu, a mogu komentirati ili izraziti nekome podršku na svojoj vlastitoj stranici.

Ako svoje poglede i stavove učine javnima, ti korisnici mogu utjecati na čitavu zajednicu 'prijatelja' koji gledaju njihove stranice, kaže politički direktor MySpacea Lee Brenner. "Jednim posebnim programom mogu pokazati kako prate određenog kandidata, što taj kandidat točno radi, što ih posebno raduje u vezi s tim kandidatom … Mogu postaviti i vlastite biltene i slati elektroničke poruke svojim prijateljima bez da napuste MySpace."

Takva postava pomaže predsjedničkim kandidatima da dopru do više mladih i neodlučnih birača s personaliziranim preporukama koje su u svakoj političkoj kampanji zlata vrijedne. No, MySpace omogućuje još bliskiju vezu između kandidata i birača.

Republikanski predsjednički kandidat John McCain odgovorio je na pitanje 'što bi, po njegovom mišljenju, opravdavalo napad na neku drugu zemlju na Srednjem istoku – recimo, Siriju ili Iran – ukoliko ijedna od njih postane nuklearna sila?' "I, uvjeravam vas, ja bih se konzultirao sa članovima Kongresa … razgovarao bih s američkim građanima." No, pitanje na koje je tako odgovorio senator McCain nije mu došlo od nekog iskusnog političkog novinara nego od korisnika MySpace koji se naziva mstrand1980. Dotični je korisnik svoje pitanje e-mailom uputio na interaktivni forum 'Predsjednički dijalog', koji je MySpace održao zajedno s MTV-jem u New Hampshireu, uoči održavanja tamošnjih stranačkih izbora, ranije ovaj mjesec.

Forum, isto tako, kandidatima pruža gotovo momentalni uvid u reakciju publike na njihove odgovore. Gledatelj jednostavno treba kliknuti na prekidač na odgovarajućoj stranici na MySpaceu. Odgovori se automatski prebrojavaju i pokazuju kandidatu. "Primjerice, senatoru Obami smo postavili jedno pitanje o Iraku. Tada smo gledatelje koji su pratili 'Predsjednički dijalog' upitali što misle o njegovom odgovoru. U roku od samo nekoliko minuta senatoru Obami smo mogli reći '60 posto ljudi koji vas sada gledaju zadovoljni su vašim odgovorom, ali 40 posto misli da ste mogli biti opširniji i detaljniji.' Tako smo – pruživši mu brzi feedback – mogli produbiti dijalog između publike i kandidata,W kaže Brenner.

Takva je interakcija dobra za obje strane. Korisnici MySpacea su bolje informirani oko stajališta kandidata o pojedinim pitanjima, i osjećaju da kandidati odgovaraju točno na pitanja koja im postave. Kandidati, s druge strane, koriste feedback da bi svoje govore prilagodili mlađim biračima čija će podrška biti ključna i na primarnim stranačkim izborima u pojedinim saveznim državama a i kasnije, na nacionalnim izborima u studenom.

Možda je više od koincidencije da je senator Obama – koji je sudjelovao na forumu MySpacea u Iowi – pobijedio na stranačkom kolegiju u toj saveznoj državi, a da je senator McCain pobijedio u New Hampshireu nakon istog takvog virtuelnog susreta s korisnicima MySpacea.

XS
SM
MD
LG