Linkovi

Hrvatski kongresni klub poziva Vladu SAD da podrži želju Hrvatske da 2008, na summitu NATO-a u Bukureštu, bude službeno pozvana u članstvo


Supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba, članovi Zastupničkog doma George Radanovich i Peter Visclosky, uputili su američkom ministru obrane Robertu Gatesu pismo u kojem pozivaju Vladu Sjedinjenih Država da podrži Hrvatsku u njezinoj želji da na summitu NATO saveza u Bukureštu, sljedeće godine, bude službeno pozvana u članstvo.

Hrvatski kongresni klub ima više od 40 članova, američkih senatora i kongresnika, koji u Kongresu Sjedinjenih Država promiču interese svojih birača hrvatskog podrijetla te Republike Hrvatske. George Radanovich, republikanac iz Kalifornije, i Peter Visclosky, demokrat iz Indiane, naglašavaju da je Hrvatska postigla znatan napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo – provodeći političke, gospodarske kao i reforme oružanih snaga.

U pismu ministru obrane Gatesu oni tvrde da će Hrvatska pridonijeti ispunjavanju obrambene misije NATO saveza kao i jačanju američkih sigurnosnih interesa u Jugoistočnoj Europi. Spominje se i sudjelovanje 200 hrvatskih vojnika u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, s ciljem da se hrvatsko sudjelovanje u 2008. godine poveća s 200 na 300 vojnika.

U pismu ministru Gatesu dvojica kongresnika također navode da su vlasti na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske, premijerom i predsjednikom Sabora prošle godine započele sveobuhvatnu kampanju informiranja javnosti o koristi članstva u tom obrambenom savezu kao i odgovornostima članica NATO saveza. Ovi su napori dali rezultate jer – prema najnovijoj anketi – oko 52 posto hrvatske javnosti podržava članstvo u NATO savezu, piše u pismu supredsjedatelja Hrvatskog kongresnog kluba ministru obrane Robertu Gatesu.

XS
SM
MD
LG