Linkovi

David Satter: 'Kremlj želi uvjeriti svoje građane da je neprijatelj ponovno na granicama'


Zamjenik češkog premijera Alaksandar Vondra izjavio je nedavno u Washingtonu da je postavljanje protu-raketnog štita u njegovoj zemlji vrlo važno, i to za sigurnost cijelog kontinenta, a ne samo Republike Češke. No, postavljanju elemenata protu-raketnog štita u Poljskoj i Češkoj protivi se Rusija. Neki zapadni stručnjaci čak tvrde da Moskva manipulira javnim mnijenjem u državama Europske unije, kako bi stvorila dojam da je u pitanju mir na cijelom kontinentu.

U Pragu su prošle nedjelje održani prosvjedi protiv postavljanja elemenata američkog protu-raketnog štita. Oko tisuću ljudi tražilo je održavanje referenduma o tom pitanju.

Upitan da prokomentira zahtjeve prosvjednika, zamjenik premijera Alaksandar Vondra je u Washingtonu izjavio da je riječ o pitanju nacionalne sigurnosti, te da referenudm nije potreban: "Referendum ne dolazi u obzir. To je pitanje s područja nacionalne sigurnosti i zbog toga o tome odlučuje parlament."

Češka i poljska vlade pregovaraju o detaljima sa Sjedinjenim Državama, jer bi u njima bile smještene neke komponente američkog protu-raketnog štita. Prag i Varšava donijet će konačnu odluku o tome treba li biti domaćin elementima raketnog štita početkom sljedeće godine.

Zamjenik češkog premijera Vondra uvjeren je da će protu-raketni štit koristiti svim članicama NATO saveza. On dodaje da je za sigurnost Europe danas potrebno učiniti znatno više od branjenja nacionalnih granica vlastite zemlje: "Vrlo je važno da sve članice NATO saveza imaju istu razinu sigurnosti. Mi svi trebamo imati koristi od protu-raketnog kišobrana."

Vlada Sjedinjenih Država tvrdi da je cilj protu-raketnog štita obrana od projektila koji bi se na Zapad mogli ispaliti iz zemalja poput Irana, Sjeverne Koreje ili iz šire regije Srednjeg istoka.

No, postavljanju elemenata tog štita u Poljskoj i Češkoj snažno se protivi Rusija. Ruski predsjednik Vladimir Putin čak je navijestio da bi to moglo otvoriti novu utrku u naoružanju. Situaciju je usporedio s kubanskog raketnom krizom početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Putinove izjave komentira stručnjak za Rusiju, David Satter, bivši moskvoski dopisnik brojnih zapadnih publikacija.

"Potpuno je iracionalno usporediti postavljanje desetak obrambenih raketa u Poljsku s kubanskom krizom – koja je počela kada je Sovjetski savez postavio stotine ofenzivnih raketa nekih stotinjak kilometara od američkog teritorija" - kaže David Satter.

On je dodao da ruski mediji koje kontrolira vlada ovu situaciju opisuju kao početak novog hladnog rata. Vladimir Putin je zaprijetio da će u slučaju postavljanja američkog protu-raketnog štita u Istočnoj Europi, ruske rakete biti upravljene prema europskim metropolama.

"Rusija time cilja na svoje glavne mušterije. Naime Europa je glavni kupac ruskog plina i nafte. No, čini se da rusko vodstvo još nije svjesno ironije ovakve situacije" - primjećuje David Satter.

Ovaj britanski publicist tvrdi da deset zapadnih protu-raketnih projektila, koji bi bili postavljeni u Poljskoj ne znači ništa u odnosu na stotine ruskih rakete s tisućama nuklearnih bojevih glava. On dodaje da su u Kremlju toga svjesni, međutim Putinova vlada pošto-poto želi vlastite građane uvjeriti da je 'vanjski neprijatelj' ponovno na ruskim granicama.

XS
SM
MD
LG