Linkovi

Sve više stranih militanata među talibanima


Prema nekim navodima, sve više stranih boraca priključuje se talibanima u Afganistanu. Povećan broj samoubilačkih napada analitičari pripisuju upravo stranim militantima.

Talibani su uvijek imali strane borce u svojim redovima no stručnjaci kažu da trenutni novi val jača pobunu u Afganistanu. Većina militanata su Pakistanci, ali ima i drugih, kaže Seth Jones, stručnjak za Afganistan pri organizaciji Rand Corporation: "U manjem broju ima Arapa, naročito Saudijaca, Libijaca i Egipćana. Tu su i neki Uzbeci, Čečeni i militanti iz drugih zemalja središnje Azije. No većinom su Pakistanci uključujući Paštune iz Pakistana."

U nedavnom članku objavljenom u New York Timesu govori se o pripadniku Talibana koji je u Afganistan došao iz Sibira, a potom je zarobljen. Kao i 1980-tih, kada su stranci dolazili u Afganistan boriti se protiv okupacijskih sovjetskih snaga, motivacija nove generacije stranih militanata jest sveti rat. "Kao i u Iraku, neki pojedinci vide rat u Afganistanu kao dio džihada protiv nedobrodošle nazočnosti stranih snaga Zapada u Afganistanu. Oni su u njihovim očima križari koji pokušavaju uništiti Islam," kaže Jones.

Snage NATO-a bore se protiv pobune te nailaze na sve više dokaza o stranim militantima u redovima talibana. No američke oružane snage tvrde da se ne radi o intenziviranju priljeva stranih boraca. Američki brigadni general Rodney Anderson kaže: "Prateći njihove komunikacije primijetili smo dijalekte koji dolaze iz inozemstva. Nemamo nikakve konkretne informacije koje bi nas navele na zaključak o značajnom povećanju dolazaka stranih boraca."

No broj samoubilačkih napada rekordno je velik i vjeruje se da se većina tih napada može pripisati upravo stranim militantima. "Arapi, Rusi, Čečeni i drugi militanti podrijelom iz Srednje Azije značajno su pojačanje. Oni donose nove mogućnosti za napade na snage NATO-a i afganistanske vojnike. U napadima se koriste sofisticiranije eksplozivne naprave, pobunjenici se koriste internetom te vode druge medijske aktivnosti. Ovi strani borci pojačavaju talibane u smislu borbe, ali i vođenja informacije kampanje," kaže Seth Jones.

Zbog svega toga su talibani učinkovitiji, tvrdi stručnjak za Afganistan Alam Payind: "Ne vjerujem da su afganistanski Talibani sposobni za ovakvo intenziviranje pobune, kakvo sada vidimo, bez podrške al-Qaide i drugih pobunjeničkih skupina."

Američka vojska ipak ističe da je talibanska pobuna ograničena. Pobunjenici, navodi se, mogu izvoditi napade i potom pobjeći, ali ne i zadržati kontrolu nad nekim područjem.

XS
SM
MD
LG