Linkovi

I HDZ i SDP tvrde da su pobijedili; preliminarni rezultati tijesnu prednost daju HDZ-u


I Hrvatska demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija smatraju se pobjednicima jučerašnjih parlamentarnih izbora, dok preliminarni rezultati tijesnu prednost daju vladajućem HDZ-u.

Obje su stranke krenule u pregovore oko sastavljanja nove vlade.

Predsjednik Stjepan Mesić rekao je da će mandat dati onome tko mu pruži uvjerljiv dokaz da ima većinu u Saboru.

Prema nepotpunim službenim podatcima, nakon 53 posto prebrojanih glasova, vladajući HDZ ima 61, a najjača oporbena stranka, SDP, 57 mjesta u parlamentu.

Stranka s najviše osvojenih glasova nije automatski i konačni pobjednik jer broj mjesta u Saboru može varirati od 150 do 160, ovisno o odazivu manjina i dijaspore.

Predsjednik Stjepan Mesić kazao je da će mandat za sastavljanje nove vlade dati onom tko mu donese uvjerljiv dokaz da ima većinu u Saboru. Ta njegova izjava daje šanse SDP-u da nakon razgovora s malim strankama pokuša formirati koalicijsku vladu.

Hrvatska narodna stranka Vesne Pusić, treća najača stranka, osvojila je sedam mandata. Vesna Pusić je izjavila da će učiniti sve da sastave koaliciju lijevog centra.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović novinarima je iza ponoći rekao da SDP ne priznaje pobjedu HDZ. "Odmah ćemo" - rekao je - "početi razgovore oko formiranja vlade i siguran sam da ćemo uspjeti".

U isto vjeruje i premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. "Naša je pobjeda sigurna, birači su pokazali da vjeruju HDZ-u i politici koju smo vodili zadnje četiri godine" - izjavio je Ivo Sanader.

Hrvatska seljačka stranka osvojila je 6, a njihov koalicijski partner Hrvatska socijalno liberalna stranka dva mjesta u Saboru i s njihovom podrskom računa HDZ.

Tri mandata dobio je Istarski demokratski sabor koji će se prikloniti SDP-u, a osam mandata pripalo je manjinskoj listi. U Sabor je s četiri osvojena mjesta ušla i Stranka za Slavoniju i Baranju Branimira Glavaša čime je on postao prvi zastupnik optužen za ratne zlocine. Glavaš trenutno u zatvoru čeka nastavak suđenja.

Hrvatska stranka prava i Hrvatska stranka umirovljenika osvojile su svaka po jedan mandat.

Danas će biti poznato kako je glasala dijaspora koja tradicionalno bira HDZ.

XS
SM
MD
LG