Linkovi

Tri misije NATO saveza u Afganistanu


Vojnici iz 26 zemalja NATO saveza suočavaju se sa snažnom talibanskom pobunom na jugu zemlje. Slijediosvrt na neka ograničenja koja su zemlje članice saveza proglasila za njihove vojnike u Afganistanu.

NATO savez djeluje u Afganistanu od 2003. godine predvodeći 41 tisuću vojnika brojnu vojnu misiju koja ima mandat Ujedinjenih naroda. Stručnjaci kažu da NATO, u stvari, ima tri misije u Afganistanu. Prvo, osigurava napore vlade predsjednika Hamida Karzaia za obnovu i stabiliziranje zemlje. Drugo, uvježbava afganistansku vojsku i policiju i treće, traga i uništava pobunjenike. Najteže borbe odvijaju se na jugu Afganistana, središtu Talibana koje je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama zbacila s vlasti 2001. godine. Stručnjaci kažu da je borba protiv talibana ugrožena ograničenjima koje su zemlje članice postavile svojim vojnicima u Afganistanu.

Robert Hunter bivši je američki veleposlanik pri NATO savezu tijekom administracije predsjednika Billa Clintona. "Svega četiri ili pet zemalja dopušta svojim snagama da odlaze gdje god treba i čine sve što trebaju činiti. To su Amerikanci, Britanci, Kanađani – koji su pretrpjeli najveće gubitke od Korejskog rata – te Nizozemci i Estonci. Svi drugi imaju nekakva ograničenja. Belgijanci ne smiju napustiti područje oko kabulske zračne luke. Nijemci djeluju na sjeveru, što je važno područje, ali i stabilno. Dakle, vrlo malo saveznika sudjeluje u podijeli rizika koji drugi ne žele preuzeti. To uzrokuje velike napetosti unutar Saveza".

Te su napetosti došle do izražaja krajem listopada na sastanku ministara obrane NATO saveza u Nizozemskoj. Na tom skupu američki ministar obrane Robert Gates oštro je kritizirao saveznike zbog spomenutih ograničenja koja su, kazao je Gates, nanijela veliku štetu naporima NATO-a u Afganistanu. On je pozvao europske zemlje da izdvoje dodatne snage i resurse za NATO-ovu misiju u Afganistanu no niti jedna europska zemlja nije pristala na značajnije povećanje svog kontingenta.

Charles Kupchan iz Vijeća za vanjske odnose iz New Yorka smatra da je Gates ispravno postupio. "Mogu li Europljani dati više? Da, ali ne puno. Velika zapreka u brojnim zemljama – Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Kanadi – jest sve veća sumnja oko misije u Afganistanu. Mislim da se vlade boje reakcije javnosti kad bi objavile da upućuju dodatne snage u Afganistan".

Sean Kay stručnjak za NATO savez pri sveučilištu Ohio Wesleyan, slaže se da jenjava podrška za rat u Afganistanu. "Raspoloženje javnosti u Kanadi i Nizozemskoj, u stvari, diljem zemalja NATO saveza okrenulo se protiv rata u Afganistanu. Čak i u Sjedinjenim Državama 42 posto građana ustvrdilo je da želi povlačenje vojnika iz Afganistana što je prije moguće".

Gospodin Kay kaže da američka vlada treba puno polje objasniti ulogu NATO saveza u Afganistanu. "Na kraju krajeva, mi predvodimo NATO. To traži od administracije da istupi i objasni naciji što se događa u Afganistanu i zašto moramo udvostručiti naše napore ili preispitati misiju i preformulirati je u nešto ostvarivo".

Kay i drugi eksperti kažu da je misija NATO saveza u Afganistanu ključna za budućnost saveza koji nastavlja redefinirati svoju ulogu nakon kraja Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG