Linkovi

Demokrati će ponovno pokušati natjerati predsjednika Busha da promijeni strategiju u Iraku


Zakonodavne aktivnosti u Washingtonu po pitanju Iraka ovaj se tjedan 'sele' iz Senata u Zastupnički dom Kongresa. Većinski demokrati objavili su vrlo malo podrobnosti o svojoj strategiji kada je u pitanju Irak, no Dan Robinson izvješćuje o onome što se za sada zna - o pokušaju Demokratske stranke da predsjednika Busha natjera na značajne promjene.

Demokratska stranka u Senatu nema dovoljno glasova da dovede u pitanje strategiju predsjednika Busha u Iraku. U Zastupničkom domu, demokrati planiraju još jedan krug glasovanja o Iraku tijekom ovog mjeseca.

Predsjednik Bush je zatražio da Kongres odobri izdvajanje dodatnih 190 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu. To je daleko više od iznosa koji je predsjednik naveo u veljači, kada je objavio plan o slanju pojačanja u Irak i intenziviranju akcija protiv pobunjenika.

Predsjednikov najnoviji zahtjev stavlja demokrate u nezgodan položaj. Anti-ratna struja u vlastitoj stranci kritizira ih da predsjedniku previše popuštaju. No, za usvajanje zakona u Senatu – bez obzira na mogući predsjednikov veto – demokrati nemaju dovoljno glasova.

Frustracija je očita u riječima čelnika demokratske većine u Zastupničkom domu, Stenyja Hoyera, koga su novinari upitali hoće li demokrati na koncu predsjedniku ipak dati ono što on traži.

"Sjedinjene Države su poput velikog broda: da bi promijenio smjer, treba mu vremena. To je posebice teško kada kapetan za kormilom ne vjeruje da bi se kurs uopće trebao mijenjati. Demokrati će i dalje predlagati druge opcije i pokušavat će za to pribaviti većinu. Pogotovo kada je riječ o povlačenju naših postrojbi iz iračkog građanskog rata, te obnovi vjerodostojnosti i integriteta Amerike diljem svijeta" - odgovorio je Steny Hoyer, kongresnik iz Marylanda.

Što demokrati u ovom trenutku mogu učiniti, objasnila je Nancy Pelosi, predsjedateljica Zastupničkog doma: "Želim da Odbor za proračun odbaci predsjednikov zahtjev za izdvajanje dodatnog novca za Irak. Također, da se točno odredi što je naša misija i kuda ide novac – i to prije nego što se pozabavimo bilo kakvim daljnjim zakonskim mjerama."

Demokrati bi mogli odgađati razmatranje ovog pitanja nekoliko mjeseci, vjerojatno i u 2008. godinu, a istodobno se posvetiti manje kontroverznim zakonima. Primjerice - većoj kontroli nad američkim firmama koje posluju u Iraku, pogotovo zaštitarskim i drugim sigurnosnim tvrtkama.

Na koncu, Zastupnički dom će razmotriti i zakonsku mjeru koja od predsjednika Busha traži da Kongresu u roku od 60 dana predstavi plan o povlačenju američkih postrojbi. Čak i čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner kaže da Kongres ima obvezu proći kroz predsjednikov zahtjev – njegovim riječima – 'vrlo gustim češljem'.

Premda se protivi postavljaju rokova za povlačenje, Boehner kaže da će on i njegovi stranački kolege podržati zakonsku mjeru koja traži od predsjednika da definira općeniti plan o povlačenju iz Iraka. Doduše, dodaje Boehner, vojska vjerojatno već ima takav plan: "Bio bih šokiran kada Pentagon ne bi već imao takve planove. U Pentagonu postoje planovi za sve opcije. Ako se pred Zastupničkim domom pojavi zakonski prijedlog kakav je već prošao u kongresnom odboru, svi ćemo glasati za njega."

Ministar obrane Robert Gates nedavno je izjavio da vjeruje da je predsjednik Bush signalizirao promjenu misije u Iraku kada je podržao preporuku generala Petraeusa da se povuče više od 30 tisuća vojnika. No, demokrati kažu da to nije dovoljno – jer bi se time broj vojnika u Iraku samo vratio na razinu koja je postojala prije slanja pojačanja, početkom godine.

XS
SM
MD
LG