Linkovi

Admiral Mike Mullen - novi načelnik američkog Združenog stožera


Predsjednik Bush pohvalio je dugu službu generala Petera Pacea čija je vojna karijera započela tijekom Vijetnamskog rata. Pace je 2005. godine postao prvi marinski časnik na čelu Združenog stožera. Predsjednik Bush je pohvalio američkog generala kao jednog od najuglednijih i najuspješnijih vojnih čelnika koje je upoznao.

"On je pomogao u kreiranju američkog odgovora na nezabilježeni napad na našu zemlju. On je pomogao u oslobađanju dvije zemlje od brutalne tiranije te dovođenju slobode milijunima ljudi."

General Pace proveo je na čelu Združenog stožera jedan mandat tijekom kojeg su se američke oružane snage suočavale s izazovima u Iraku, Afganistanu i drugdje. Predsjednik Bush nije ga imenovao za još jedan mandat. U svom govoru general Pace je pohvalio podršku Amerikanaca oružanim snagama te je pozvao na uljudnost u javnoj debati oko rata u Iraku i drugih sukoba. Pace je također sugerirao da nema jednostavnih opcija za okončavanje američkog vojnog angažmana u Iraku.

"Želim da svi razumiju da dijalog koji se vodi nije u vezi s pitanjem može li se izglasati američko povlačenje iz Iraka. Suočavamo se s neprijateljem koji je nama proglasio rat. Mi smo u ratu. Oni nas žele zaustaviti da živimo naše živote onako kako mi to hoćemo."

Novi načelnik Združenog stožera Mike Mullen položio je prisegu, a potom je odao počast vojnim obiteljima zbog svega onoga kroz što prolaze kako bi podržali američke vojnike i njihove misije. On je obećao da će učiniti sve što može kako bi pripadnicima američkih oružanih snaga osigurao sve potrebno za ispunjavanje naređenja i izvršavanje misija.

"Vi ste naša najveća vrijednost. Vaša hrabrost i predanost najviše su što naša zemlja ima. Vi ste istinski heroji."

Predsjednik Bush je izrazio nadu da će tijekom slijedeće godine iz Iraka biti povučen ograničeni broj američkih snaga. Kao načelnik Združenog stožera admiral Mullen savjetovat će predsjednika Busha o tome kada i koliko bi pripadnika američke vojske moglo biti povučeno iz Iraka.

XS
SM
MD
LG