Linkovi

Nakon Senata o Iraku u Zastupničkom domu Kongresa


Zakonodavne aktivnosti u Washingtonu po pitanju Iraka ovaj se tjedan 'sele' iz Senata u Zastupnički dom Kongresa. Većinski demokrati objavili su vrlo malo podrobnosti o svojoj strategiji kada je u pitanju Irak, no Dan Robinson izvješćuje o onome što se za sada zna - o pokušaju Demokratske stranke da predsjednika Busha natjera na značajne promjene.

Demokratska stranka u Senatu nema dovoljno glasova da dovede u pitanje strategiju predsjednika Busha u Iraku. U Zastupničkom domu, demokrati planiraju još jedan krug glasovanja o Iraku tijekom ovog mjeseca. Predsjednik Bush je zatražio da Kongres odobri izdvajanje dodatnih 190 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu. To je daleko više od iznosa koji je predsjednik naveo u veljači, kada je objavio plan o slanju pojačanja u Irak i intenziviranju akcija protiv pobunjenika.

Predsjednikov najnoviji zahtjev stavlja demokrate u nezgodan položaj. Anti-ratna struja u vlastitoj stranci kritizira ih da predsjedniku previše popuštaju. No, za usvajanje zakona u Senatu – bez obzira na mogući predsjednikov veto – demokrati nemaju dovoljno glasova. Frustracija je očita u riječima čelnika demokratske većine u Zastupničkom domu, Stenyja Hoyera, koga su novinari upitali hoće li demokrati na koncu predsjedniku ipak dati ono što on traži.

"Sjedinjene Države su poput velikog broda: da bi promijenio smjer, treba mu vremena. To je posebice teško kada kapetan za kormilom ne vjeruje da bi se kurs uopće trebao mijenjati. Demokrati će i dalje predlagati druge opcije i pokušavat će za to pribaviti većinu. Pogotovo kada je riječ o povlačenju naših postrojbi iz iračkog građanskog rata, te obnovi vjerodostojnosti i integriteta Amerike diljem svijeta."

Što demokrati u ovom trenutku mogu učiniti, objasnila je Nancy Pelosi, predsjedateljica Zastupničkog doma.

"Želim da Odbor za proračun odbaci predsjednikov zahtjev za izdvajanje dodatnog novca za Irak. Također, da se točno odredi što je naša misija i kuda ide novac – i to prije nego što se pozabavimo bilo kakvim daljnjim zakonskim mjerama."

Demokrati bi mogli odgađati razmatranje ovog pitanja nekoliko mjeseci, vjerojatno i u 2008. godinu, a istodobno se posvetiti manje kontroverznim zakonima. Primjerice - većoj kontroli nad američkim firmama koje posluju u Iraku, pogotovo zaštitarskim i drugim sigurnosnim tvrtkama.

Na koncu, Zastupnički dom će razmotriti i zakonsku mjeru koja od predsjednika Busha traži da Kongresu u roku od 60 dana predstavi plan o povlačenju američkih postrojbi. Čak i čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner kaže da Kongres ima obvezu proći kroz predsjednikov zahtjev – njegovim riječima – 'vrlo gustim češljem'.

Premda se protivi postavljaju rokova za povlačenje, Boehner kaže da će on i njegovi stranački kolege podržati zakonsku mjeru koja traži od predsjednika da definira općeniti plan o povlačenju iz Iraka. Doduše, dodaje Boehner, vojska vjerojatno već ima takav plan.

"Bio bih šokiran kada Pentagon ne bi već imao takve planove. U Pentagonu postoje planovi za sve opcije. Ako se pred Zastupničkim domom pojavi zakonski prijedlog kakav je već prošao u kongresnom odboru, svi ćemo glasati za njega. "

Ministar obrane Robert Gates nedavno je izjavio da vjeruje da je predsjednik Bush signalizirao promjenu misije u Iraku kada je podržao preporuku generala Petraeusa da se povuče više od 30 tisuća vojnika. No, demokrati kažu da to nije dovoljno – jer bi se time broj vojnika u Iraku samo vratio na razinu koja je postojala prije slanja pojačanja, početkom godine.

XS
SM
MD
LG