Linkovi

Predsjedniku Bushu 33 posto, Kongresu 29 posto podrške Amerikanca


Većina Amerikanaca protivi se traženju predsjednika Busha da se za financiranje rata u Afganistanu i Iraku ove fiskalne godine izdvoji 190 milijardi dolara, a velika većina građana podržava prijedlog zakona o proširenju državnog programa zdravstvene skrbi za djecu koji je predsjednik Bush najavio blokirati vetom. Kako piše Washington Post, to stavlja predsjednika Busha i brojne republikance u Kongresu na drugu stranu američkog javnog mnijenja.

Prema novoj anketi Washington Posta i televizije ABC, predsjednik Bush ima podršku 33 posto građana što je izjednačenje najgoreg rezultata provedenog u anketi ove dvije medijske kuće. No ni Kongres, u kojem većinu imaju demokrati, nije prošao ništa bolje. Štoviše, svega 29 posto građana odobrava način na koji Kongres obavlja svoj posao. To je najniža razina podrške za američki Kongres od 1995. godine kada su republikanci kontrolirali oba doma i Zastupnički dom i Senat.

Los Angeles Times izvještava da je demokratski predsjednički kandidat Barack Obama prikupio više od 19 milijuna dolara tijekom ljeta čime je zadržao prednost u prikupljanju sredstava za svoju kampanju. Kod republikanaca u protekla tri mjeseca istaknula se kampanja bivšeg senatora i poznatog glumca, Freda Thompsona, koji je prikupio 11 i pol milijardi dolara.

Od drugih demokratskih predsjedničkih kandidata, John Edwards dobio je sedam milijuna dolara u razdoblju od srpnja do rujna čime se ukupna svota koju je prikupio ove godine povećala na 30 milijuna dolara. Edwardsovi suradnici kažu da je bivši senator i potpredsjednički kandidat demokrata na dobrom putu da ostvari svoj cilj i prikupi 40 milijuna dolara do početka stranačkih predizbora. Senatorica Hillary Clinton – koja vodi u anketama – za sada nije objavila koliko je novca prikupila njena kampanja u protekla tri mjeseca, piše Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG