Linkovi

Admiral Mike Mullen: 'Moramo biti spremni na ono što slijedi nakon Iraka i Afganistana'


Združeni stožer američkih oružanih snaga dobio je novog zapovjednika. To je admiral Mike Mullen, bivši zapovjednik operacija ratne mornarice, koji sada postaje glavni vojni savjetnik američkog predsjednika i ministra obrane.

Generala Petera Pacea zamijenio je admiral Mike Mullen, koji je time postao 17. zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga. Na svečanosti prilikom primopredaje dužnosti, predsjednik George Bush je izjavio da Mike Mullen na položaj dolazi sa širokim i vrlo specifičnim iskustvom – zadobivenim neposredno nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države.

"Admiral Mike Mullen razumije prirodu rata protiv terorizma. On je bio u Pentagonu kada se u zgradu, 11. rujna 2001., obrušio oteti putnički zrakoplov. Osjetio je njegov udar, vidio je do kakvog je krvoprolića došlo i što je sve bilo uništeno" - rekao je predsjednik Bush.

Na svečanosti u bazi Fort Myer u Virginiji, admiral Mullen govorio je o tome kako shvaća svoje zadatke na položaju zapovjednika združenog stožera: "U Iraku i Afganistanu će jednog dana borbe prestati. Moramo biti spremni za sve ono što će se dogoditi nakon toga."

Mike Mullen želi obnoviti američku vojsku, pogotovo njezine kopnene snage. Također, želi da se vojni efektivi rasporede uravnoteženije, tamo gdje je rizik po američke interese najveći. Smatra da Washington na iračke frakcije treba izvršiti veći pritisak, kako bi se dogovorile o podjeli vlasti.

Admirala Mullena također vrlo brine Iran, koji se na Srednjem istoku ponaša 'sve više neprijateljski'. Zbog toga on upozorava da se iz Iraka ne treba povlačiti prije no što su ostvareni zadani ciljevi: "Upozoravam da povlačenje u ovom trenutku ne bi bilo dobro. Takvo naprasno povlačenje, po brzom postupku štetilo bi i Iraku i cijeloj regiji."

General Peter Pace uvjeren je da će Mike Mullen biti izvrstan zapovjednik Združenog stožera. 'On je jedan od naših najboljih časnika. Vrlo je inteligentan i čvrst. Jasno kaže što misli, tako da ga svatko može razumjeti' – rekao je o svom nasljedniku general Pace.

Admiral Mullen je nedavno izrazio razočaranost situacijom u Iraku te je najavio da će tamo otputovati čim uzmogne, kako bi ocijenio napredak ove vojne misije.

XS
SM
MD
LG