Linkovi

79. dodjela Oskara: hoće li favoriti odnijeti kući pozlaćene kipiće?


Za filmsku industriju danas je veliki dan – dodjela nagrada američke filmske Akademije, odnosno Oskara. Ove godine, nominacije su izrazito internacionalnog tipa.

Peter O'Toole – rodom Irac, odrastao u Britaniji – nominiran je za oskara za glavnu mušku ulogu u filmu "Venus". Helen Mirren je favoritkinja u kategoriji vodeće ženske uloge za svoju interpretaciju britanske kraljice Elizabete, u filmu "Kraljica". Premda je i sama Engleskinja, portretiranje tako poznate ličnosti predstavljalo je ogroman izazov, na koji je ona – kako ocjenjuju i kritičari i publika – odgovorila tako uspješno da je sličnost s pravom kraljicom upravo zastrašujuća.

Kako joj je to uspjelo, upitali su je novinari. "To je mašta. To je upravo ono što mi, kao glumci, činimo. Maštamo. Znate, glumac se nikada ne nalazi u stvarnom svijetu filma ili predstave u kojoj glumi – on mora maštom stvoriti taj svijet i sebe u njemu," odgovorila je Helen Mirren.

U kategoriji najbolje glavne glumice ove je godine samo jedna Amerikanka – Meryl Streep za ulogu u filmu o svijetu mode "Vrag nosi Pradu". Još dvije nominirane glumice su Britanke: Judi Dench za film "Bilješke o jednom skandalu" i Kate Winslet za "Malu djecu". Peta je Penelope Cruz za ulogu u drami Pedra Almodovara, "Vraćam se".

"Ogromna je čast biti nominiran ... naći se u društvu ovih fantastičnih glumica. Ovo je godina jakih kandidata, a, za mene je još značajnije da sam nominirana za film na španjolskom jeziku," komentira svoju nominaciju Penelope Cruz.

Djimon Hounsou – rodom Afrikanac – nominiran je za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Krvavi dijamant". Iz istog filma – priče o ratovanju i pohlepi u Sierra Leoneu, devedesetih godina prošlog stoljeća - Leonardo DiCaprio nominiran je za glavnu mušku ulogu. Forest Whitaker je nominiran za oskara za najbolju glavnu ulogu za svoju interpretaciju ugandanskog diktatora Idija Amina u filmu "Posljednji kralj Škotske".

Japanac Rinko Kikuchi i Meksikanka Adriana Barraza nominirani su u kategorijama sporednih uloga za svoje likove u trileru "Babel".

Redatelj film "Babel", Meksikanac Alejandro Gonzales Inarritu nominiran je u kategoriji najboljeg redatelja. Scenarist "Babela", Guillermo Arriaga natječe se za oskara za najbolji izvorni scenarij.

Guillermo del Toro je dvostruki kandidat za još jedan meksički film, "Panov labirint". Taj film – po žanru fantastika – nominiran je u šest kategorija.

"Babel" i "Kraljica" nominirani su i za najbolji film, zajedno s "Pismima s Iwo Jime", Clinta Eastwooda – filmu koji je gotovo u potpunosti na japanskom jeziku. Ostali kandidati u kategoriji najboljeg filma su gangsterska drama "Pokojni" i komedija "Mala Miss Amerike".

Predsjednik Filmske akademije, koja dodjeljuje oskare, Sid Ganis raduje se što ovogodišnja konkurencija ima izrazito međunarodni karakter: "Zar to nije sjajno da imamo filmove iz čitavog svijeta? Umjetnost filma nikada nije bila zamišljena kao američki fenomen – to je, jednostavno, umjetnost! Za čitav svijet, za umjetnike sa svih strana svijeta kojih ove godine zaista ima mnogo. Ovo je sjajna godina."

I prijenos dodjele oskara je međunarodan – na svojim televizorima, holivudsku svečanost mogu pratiti gledatelji iz više od stotinu zemalja.

XS
SM
MD
LG