Linkovi

Film tjedna: 'Dreamgirls'


Film "Dreamgirls" ekranizacija je uspješnog brodvejskog mjuzikla istog naslova. Priznati filmaš Bill Condon sjajnom je glumačkom ekipom, te odličnom audio- i vizuelnom prezentacijom stvorio favorita u predstojećoj dodjeli nagrada Američke filmske akademije: Dreamgirls su nominirane u osam kategorija.

Trio Dreamettes ispunjava veliki ekran svojim ljuljajućim pokretima, plesnim koracima i blještavim haljinama. Mjesec dana nakon premijere, 'Dreamgirls' su si pribavile osam nominacija za oskare. Priča filma okvirno se temelji na stvarnoj priči o sastavu Supremes i njihovoj vodećoj pjevačici Diani Ross. Priča je to o putu iz siromaštva u bogatstvo trija koji se uspeo do svjetske slave tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

"To je u velikoj mjeri univerzalna priča o putu ka uspjehu, o svemu kroz što se pritom treba proći i preživjeti i prečicama koje na tom putu treba probiti," kaže Anika Noni Rose, koja glumi Lorell Robinson, najmlađu i najveseliju od tri Dreamettes. Pjevačica Beyonce Knowles tumači Deenu, zvijezdu trija, a pjevačka i glumačka zvijezda u usponu Jennifer Hudson glumi Effie, najduhovniju, ali i najotvoreniju od tri pjevačice.

Isprva, njih se tri raspravljaju trebaju li uopće nastupati kao prateći glasovi. Na koncu, Effie – koja se tome najviše protivila – popušta, i trio Dreamettes počinje svoj uspon ka uspjehu kao prateći vokali pjevača Jimmyja Earlyja. Veteran komičar Eddie Murphy nominiran je za oskara za svoju interpretaciju talentiranog, ali duboko frustriranog Jimmyja Earlyja, čija se neobuzdana mješavina rocka i soula pokazala preintenzivnom za glavninu američke publike. Kako karijera Jimmyja Earlyja blijedi, tako se svjetla pozornice sve više okreću na Dreamettes.

Redatelj Bill Condon – i sam dobitnik oskara – kaže da se za Dreamettes uspjeh naplatio teškim dankom. "Svaki lik u filmu Dreamgirls sučeljava se s trenutkom kada mora odlučiti što će učiniti da bi postigao, odnosno postigla, ono što želi. Neki će odlučiti da im taj uspjeh nije vrijedan cijene; drugi uopće neće imati izbora," kaže Condon.

Effie i Deenu uspjeh će koštati njihovog prijateljstva. Obje žele biti vodeće pjevačice, obje su zaljubljene u istog muškarca, njihovog meneđera, nemilosrdnog prodavača automobila Curtisa Taylora mlađeg. Njega glumi još jedan oskarovac – Jamie Foxx. Curtis je odlučan probiti se u vrh glazbene industrije i za to, na koncu, bira ljepšu – ali i 'mekšu' i poslušniju – Deenu, a ne talentiraniju Effie.

Za Jennifer Hudson, priča o Effie nalazi odraza u njezinom vlastitom životu: prije samo dvije godine, na natjecanju American Idol, suci su je odbacili. Danas, ona je glavna tema razgovora o filmu Dreamgirls: njezini su gluma i pjevanje takvi da je potpuno zasjenila sve slavne zvijezde u postavi. "Priča o Effie je jednaka mojoj životnoj priči ... kao da smo slijedile isti put. Doduše, moj nije bio toliko dramatičan i drastičan kao njezin, ali, svejedno, činilo mi se da nitko ne može njezinu priču ispričati tako dobro kao ja," kaže Hudson.

Premda je na popisu nominacija za oskara izostala ona za najbolji film, Jennifer Hudson je, po mnogim kritičarima, favorit za oskara za najbolju žensku sporednu ulogu. Njoj bi – posredno - mogao otići još jedan oskar: u kategoriji za najbolju pjesmu su dvije iz filma Dreamgirls, jedna koju pjeva ona, i druga koju pjeva Beyonce Knowles.

XS
SM
MD
LG