Linkovi

Film Tjedna: Panov Labirint


Ovotjedni izbor 'Filma tjedna' "Panov labirint", meksičkog redatelja Guillerma del Toroa vodi nas u jednu bajkovitu fantaziju koja jednoj djevojčici pruža utočište pred strahotama rata.

"To je jedan drevni labirint," objašnjava pazikuća mladoj Ofeliji, koja je odlutala i otkrila raslinjem obrasla kamenita vrata. Ona vrlo nježno upozorava djevojčicu da bude oprezna 'jer se može izgubiti'. No, Ofelija se već osjeća izgubljenom jer – to je Španjolska, 1944. godine. Njezina obudovjela majka trudna je s djetetom jednog kapetana iz Francove Armije. On ih je i doveo na selo, da žive na jednom dobru, dok njegove postrojbe progone ostatke pobunjeničkih snaga. Ofelija bježi iz brutalne realnosti građanskog rata čitajući bajke ... upravo zato je i više nego radoznala kada ju jedne od prvih noći boravka na seoskom dobru probudi lepet krila. "Mama, probudi se ... nešto je ovdje u sobi." No, majka spava čvrstim snom i ne vidi majušnu vilu koja sleti na Ofelijino rame. Vila ju poziva da ju slijedi i Ofelija odlazi za njom u labirint gdje se pojavi kameno stepenište. Na prstima, ona se spušta spiralnim stepeništem u jednu duboku prostoriju, gdje se, na svoje veliko čuđenje, nađe licem u lice sa stvorenjem koje je pola čovjek, pola koza. "Tko si ti?", pita Ofelija, a stvorenje odgovori davno zaboravljenim narječjem: "Znali su me po mnogim imenima ... imenima koja pamti još samo drveće." On je faun, objašnjava, a ona, Ofelija, tvrdi, nije smrtna djevojčica, nego princeza Moanna, davno izgubljena kćerka Kralja podzemlja. I tako počinje Ofelijina pogibeljna avantura, za koju ona se ona iskrada kad god uspije kako bi saznala nalazi li se njena sudbina zaista na kraju mračnog stepeništa. ...

Čitava priča plod je mašte redatelja i scenarista Guillerma Del Toroa, koji vrlo oprezno odgovara na pitanje je li svijet u labirintu jednostavno Ofelijina fantazija: "Osobno, ja mislim da taj svijet postoji ... sli to ne treba biti 'službena verzija'. Vjerujem da djevojčica ne zamišlja taj svije tkao bijeg od stvarnosti, jer je svijet u labirintugotovo jednako neprijatan kao i onaj vani. Da sam taj svijet labirinta učinio 'diznijevski' vedrim, onda DA, moglo bi se reći da je to bijeg. Ovako, mislim da je mjesto gdje se ona uspijeva nositi s realnostima i izvan i unutar sebe," kaže Del Toro.

Mlada španjolska glumica Ivan Baquero glumi jedanaestogodišnju Ofeliju. "Jedna od lijepih strana ove priče je da svatko može sam izabrati hoće li vjerovati da Ofelija to sve stvarno vidi ili to zamišlja. Ja mislim da ona to stvarno vidi ... ona stvara taj svijet, ali ne da sama u njega pobjegne, nego da i druge ljude usreći i da ratu dođe kraj", kaže Baquero.

Ofelija čita iz magične knjige koju joj dao faun: 'kredom nacrtaj vrata na zisu svoje sobe.' Iza tih vrata je jedan od tri opasna zadatka koja joj je zadao da bi ona dokazala da je vrijedna da se pridruži svome ocu na prijestolju podzemlja. Sva tri zadatka mora okončati prije punog mjeseca. Kako ističe redatelj del Toro, Panov labirint prepun je opasnosti za dijete koje u njega uđe tako da čak i uz sve bajkovite elemente film ustvari govori o posljedicama rata na ljude svih dobi.

"To ide dalje od djece u kronološkom smislu riječi. Mislim da mi danas kod mnogih ubijamo nevinost. Odjednom, sve je 'divlji zapad' i mnogo je nevinosti izgubljeno. Čini mi se da je ovo vrlo intiman trenutak za čovječanstvo u kojemu se trebamo pozabaviti takvom vrstom duhovnih pitanja. Ta pitanja idu daleko dalje od potičkih stvari," kaže Del Toro.

Američki glumac Doug Jones tumači lik fauna Pana, kao i jednog od Ofelijinih protivnika u jednoj od njezinih avantura iz mašte. U ostalim se ulogama pojavljuju španjolske zvijezde velikog ekrana Ariadna Gil, Maribel Verdu i Sergi Lopez. Glazbu za film skladao je španjolski skladatelj Javier Navarette.

XS
SM
MD
LG