Linkovi

Film tjedna: Little Miss Sunshine


Riječ 'disfunkcionalna' bila bi preblaga za opis obitelji Hoover. Otac Richard, neuspješan u svakom poslu kojega se prihvatio, svoju profesinalnu budućnost vidi kao onu 'motivacijskog govornika'.

Majka Sheryl hrabro pokušava podržavati Richardove snove, ali njihov nabusiti sin tinejdžer, te njezin brat, fakultetski profesor obuzet samoubilačkim mislima, nimalo ne olakšavaju stvari. Tu je i gunđavi djed, koji se uselio nakon što je bio izbačen iz staračkog doma zbog preprodaje droga. Jedina zraka sunca u toj sumračnoj obitelji je sedmogodišnja Olive, bucmasta i prepuna optimizma.

Olive, koja je na lokalnom natjecanju za najljepšu djevojčicu – nazvanom "Little Miss Sunshine" – bila druga, postaje pobjednicom nakon što je prvoplasirana djevojčica diskvalificirana zbog uporabe pilula za mršavljenje. Richard je skeptičan oko Olivinih šansi u daljnjem natjecanju, ali Sheryl odluči ne dopustiti mu da skrha snove njihove kćeri. I tako se čitava obitelj ukrca u njihov trošni Volkswagen kombi i kreće put Kalifornije. Greg Kinnear tumači lik oca Richarda:

"On voli svoju kćer i bez sumnje za svoju obitelj želi sve najbolje, ali, trenutak u kojemu ga prikazuje priča filma za njega nije najbolji: sučeljen je s posebno teškom krizom u vlastitom životu, koja ga ogoljuje do srži. No, koliko god on bio zlosretan lik, postoje i razlozi da čovjeku bude drag: premda se sam ukopava u rupu, on se nekako uvijek uspijeva sam iz nje i iskopati."

Steve Carell je podrugljiv i ironičan šogor Frank, koji ne može prežaliti da ga je odbacila ljubavnica.

"Činjenica da sam o sebi govori kao o najvećem znalcu Prousta u Americi već dovoljno govori o tome koliko mu je ego izvan kontrole. On o sebi misli sve najbolje, tako da kada ustanovi da osoba koju on voli ne voli njega, pada u duboku depresiju. Tek kasnije, kada počinje otkrivati veze između sebe i svoje luckaste obitelji, slojevi depresije se polako odljušte … ne do kraja, ali barem malo."

Alan Arkin liku gunđavog djeda donosi jetku duhovitost i neočekivanu toplinu, dok je australska zvijezda Toni Collette prikazala samu srž preoterećene Sheryl.

"Svatko od njih se vrti u svom vlastitom svemiru i, premda žive pod istim krovom, oni praktički nemaju veze jedno s drugim. A, onda, pukim slučajem, nađu se okupljeni svi u istom sutomobilu na dugom putu na drugi kraj zemlje. Taj put svakome pruža priliku da vidi točno tko je, a i da ga drugi vide. Na koncu, vidimo ih kako su se konačno međusobno povezali i kako je svatko od njih kroz to povezivanje postao slobodnija i neopterećenija ličnost."

Mlađahna Abugail Breslin tumači Olive, dok je Paul Dano njezin nabusiti brat. Film "Little Miss Sunshine" režirao je bračni par Jonathan Dayton i Valerie Faris, na temelju scenarija Michaela Arndta.

XS
SM
MD
LG