Linkovi

Film tjedna: 'The Departed'


Redatelj Martin Scorcese okupio je zvijezde Jacka Nicholsona, Matta Damona i Leonarda Di Caprija za svoju napetu i punu akcije i nasilja obradu jednog hongkonškog trilera iz 2002. Originalu je naslov bio "Infernal Affairs", dok je Alan Silverman za nas pogledao ovu novu verziju, nazvanu "The Departed".

Jack Nicholson glumi Franka Costella, bezobzirnog šefa zločinačkog podzemlja u Southyju, radničkoj četvrti južnog dijela Bostona. Policija već dugo pokušava infiltrirati redove kriminalaca i dokopati se dokaza koji bi odveli tog mafijaša u zatvor.

Mark Wahlberg – i sam rođen i odrastao u toj četvrti Bostona – tumači lik detektiva koji vodi tajnu operaciju ubacivanja u redove kriminalaca. Matt Damon, isto tako rodom iz Bostona, glumi Colina Sullivana, štićenika mafijaškog bossa Costella, koji krije svoju prošlost i zapošljava se u policiji savezne države Massachusetts, kako bi tajno svoga šefa upozoravao na poteze policije.

"Rijetko se događa u ovako visokoprofilnom filmu da su likovi tako zanimljivi. Češće se događa da što je veći budžet filma to su manje zanimljivi likovi. Mi smo svi imali stvarno zanimljive uloge" - kaže Matt Damon.

Leonardo Di Caprio je Billy Costigan, policajac koji je ubačen u bandu, kao doušnik te se uspjevapribližiti šefu Costellu. Život mu je u stalnoj opasnosti da će mafijin čovjek u policiji – lik Matta Damona – uspjeti otkriti njegov identitet. "Ti su likovi poput lica i naličja istog novčića: premda dolaze iz različitih sredina, svaki od njih je vrlo lako mogao učiniti isti životni izbor kao onaj drugi. Sve ovisi o okolnostima" - kaže Leonardo Di Caprio.

Snimanje je ponekad, kako kaže Leonardo Di Caprio, poprimalo neočekivani tok: "Kada se radilo o Jacku Nicholsonu, mi smo svi na neki način očekivali neočekivano. Ja sam imao čitav niz scena s njim u kojima uopće nisam imao pojma što će se dogoditi. Mislim da nam je svima bilo jasno da, ako on preuzme ulogu Costella, da će to biti prilično slobodna interpetacija i da ćemo ga morati slijediti kako bilo da bilo."

Redatelj i producent Martin Scorcese kaže da, premda se radnja filma "The Departed" zbiva u Bostonu, a temelji se na originalnoj priči iz Hong Konga, ona ipak odražava njegova vlastita iskustva dok je odrastao na ulicama New Yorka: "Mene je to jako pogodilo ... više od fizičkog nasilja, pogodilo me emocionalno nasilje svugdje oko mene. Danas, to je dio onoga što sam i tko sam ja. Na neki način, to se kanalizira u moje filmove, ali ponekad to doživljavam kao apsurd. U ovom filmu, mislim da u nekim scenama nasilja postoji apsurd, ali više kao apsurdnost činjenice da je netko uopće živ u takvim uvjetima."

Martin Scorcese kaže da je uglavnom film režirao intuitivno, ali da se ponajviše vodio činjenicom da je razumio korumpiranost osjećajem moći kod lika Jacka Nicholsona: "On je iznad Boga ... On ima novac, droge, sve što se može zamisliti, ali još uvijek nije zadovoljan, nije mu dosta. Na koncu, glave mu dođu njegovi vlastiti sinovi."

U filmu "The Departed" pojavljuje se i Vera Farmiga kao psihologinja koju privlače podjednako i tajni policajac Di Caprio i informator Damon, a veterani Martin Sheen i Alec Baldwin glume suprotstavljene policijske zapovjednike. Scenarij je, prema filmu "Infernal Affairs", obradio William Monahan.

XS
SM
MD
LG