Linkovi

Variety: 'Zlatnim globusom dominirali Kraljica i Borat'


U Los Angelesu su dodijeljene filmske i televizijske nagrade Zlatni globus, koje se smatraju solidnom prognozom za ovogodišnjeg Oskara, koji se dodjeljuje krajem veljače. Evo imena nekih od laureata.

Najboljim filmom u kategoriji drame novinari stranih medija koji izvještavaju iz Hollywooda smatraju film Babel, meksičkog režisera Alejandra Gonzalesa Inarritua.

Zlatni globus za najbolju režiju dobio je Martin Scorcese za film Pokojnik. Najbolju žensku glavnu ulogu u mjuziklu ili komediji ostvarila je Meryl Streep u filmu 'Vrag nosi Pradu'. Najbolju mušku ulogu u toj kategoriji ostvario je Saša Baron Cohen, u filmu Borat.

Zlatne globuse u kategoriji glavna uloga u dramskom filmskom ostvarenju dobili su Helen Mirren za film Kraljica i Forest Whitaker, za film The Last King of Scotland.

Najbolje sporedne uloge ostvarili su – prema žiriju Zlatnog globusa – Eddie Murphy i Jennifer Hudson, u filmu Dreamgirls.

Najboljim stranim filmom proglašen je film Amerikanca Clinta Eastwooda, Letters from Iwo Jima, koji daje japansku perspektivu o jednom od najkrvavijih bitaka rata na Pacifiku.

Nagrada za najbolji scenarij otišla je Britancu Peteru Morganu, za film 'Kraljica'.

******

Dnevnik Baltimore Sun piše o izrazito internacionalnom profilu ovogodišnjih nagrada Zlatni Globus – i kada su u pitanju režija i gluma ali i tematika filmova. Kao primjer nabrajaju se filmovi 'Babel', 'Queen', 'Last King of Scotland' i 'Borat' te glumci Helen Mirren, Sasha Baron Cohen, Adriana Barazza i Riniko Kikuchi.

Inače - piše Baltimore Sun – Zlatni je globus nešto poput generalne probe za Oskare, čije se nominacije ove godine objavljuju 23. siječnja, a dodjela je 25. veljače. Dok je dodjela Oskara prilično formalan, svečan događaj, Zlatni je globus znatno opušteniji: holivudske zvijezde, režiseri i šefovi velikih studija sjede za stolovima punim hrane i pića u nevelikoj i razmjerno neuglednoj dvorani – piše ovaj list.

Nagradu Zlatni globus glasanjem dodjeljuju izvjestitelji stranih medija iz Hollywooda – njih ukupno 85. Laureati za Oskare biraju se tajnim glasanjem 5800 filmskih djelatnika, mahom bivših dobitnika Oskara ili dobitnika drugih važnih filmskih nagrada.

Prošlih godina nagrade Zlatni globus i Oskar nisu baš često koincidirale. No, ove bi godine nagrada Zlatni globus mogla biti prilično dobar barometar uspjeha kada su u pitanju budući Oskari – piše časopis Variety koji prati hollywoodsku scenu.

Glasačko tijelo od gotovo 6 tisuća istaknutih filmaša sa simpatijama gleda na djela koja su sinoć imala prominentno mjesto na dodjeli Globusa, pogotovo kada je u pitanju film Martina Scorcesea Pokojnik te Babel, meksičkog redatelja Alejandra Inarritua.

Variety također ustanovljuje da su sinoćnjom dodjelom Zlatnog globusa dominirali Britanci, iako u dijametralno drugačijim ulogama – Helen Mirren koja u filmu Kraljica glumi kraljicu Elizabethu te Saša Baron Cohen, koji u filmu Borat glumi 'princa svih ekscentrika'.

XS
SM
MD
LG