Linkovi

CSM: Američke optužbe iranske umiješanosti u Iraku 'diplomatsko manevriranje'


Jutrošnji Christian Science Monitor piše o tome kako američki navodi o iranskoj umiješanosti u Iraku više predstavljaju pokušaj diplomatskogmanevriranja negoli stvarnog pripisivanja krivice. Sjedinjene Države možda pokušavaju uspostaviti tešku ravnotežu glede Irana, vršeći dovoljan pritisak na Irance tako da pregovaraju o svom nuklearnom programu, ali opet ne odveć verliki kako se ne bi povećale napetosti u dijelu svijeta koji je već "zapaljen". To je u osnovi zaključak nekih stručnjaka nakon što su Sjedinjene Države nedavno predočile dokaze za koje kažu da povezuju Iran s napadima na američke postrojbe u Iraku.

Tjednima je Bijela kuća obećavala da će predočiti dokaz da se Teheran miješa u unutarnje stvari Iraka tako što daje oružje i pruža obuku šijitskim paravojnim snagama. Ipak kad je došlo do tog predočavnja, ono je bilo obavljeno prilično nezamjetno. Do njega je došlo u Bagdadu, a ne u Washingtonu – piše današnji Christian Science Monitor – i bilo je uglavnom usredotočeno na vrstu opasnih bombi koje navodno Iran daje svojim šijitskim saveznicima u Iraku.

Washington Post na naslovnici piše o ekonomiji, odnosno o još jednom novom rekordnom trgovinskom deficitu Sjedinjenih Država. Američki trgovinski manjak u razmjeni s inozemstvom penje se već petu godinu za redom na rekordno visoku razinu, a tijekom prošle godine iznosio je 764 milijarde dolara. Ministarstvo trgovine kaže da su tome najveći uzrok visoke cijene nafte i sve veći apetiti američkih potrošača za robom proizvedenom u inozemstvu.

Te brojke povećale su napetosti u Washingtonu, dovodeći do cijelog niza kritika na Capitol Hillu novih trgovinskih sporazuma koje sklapa administracija predsjednika Busha. Isti podaci potaknuli su i novi krug zahtjeva da se poduzme neka akcija protiv Kine – piše jutrošnji Washington Post - čiji se trgovinski višak sa Sjedinjenim Državama prošle godine popeo na 233 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG