Linkovi

Pentagon traži veći angažman civilnih agencija u Iraku


Jutrošnji New York Times piše da viši američki vojni časnici - uključujući i načelnika Združenog stožera svih rodova američke vojske generala Petera Pacea – upozoravaju predsjednika Busha i ministra obrane Roberta Gatesa da bi nova strategija za Irak mogla doživjeti neuspjeh, ukoliko se više civilnih agencija američke vlade ne uključi u izvršavanje planova za obnovu i politički razvoj. Ovi prigovori odražavaju nove napetosti na relaciji Pentagon-State Department glede zahtjeva za osobljem, teret čega u velikoj mjeri pada na vojsku. Međutim, ti prigovori ukazuju i na dublje zabrinutosti među višim časnicima koji upozoravaju da samo gomilanje vojske neće riješiti probleme u Iraku i koji sad strahuju da će vojska ponijeti neproporcionalni dio tereta ukoliko strategija predsjednika Busha ne uspije.

Kao jednu od konkretnih zamjerki časnici navode zahtjev iz ureda državne tajnice Condoleezze Rice da vojno osoblje privremeno popuni više od jedne trećine 350 novih radnih mjesta State Departmenta u Iraku koja će biti otvorena u skladu s novom strategijom. Na jednoj razini ovaj spor Pentagona i Državnog tajništva kulturni je sukob između vojske koja je već poslala stotine tisuća vojnika i osoblja u Irak tijekom protekle godine – piše New York Times – i diplomacije koja daje pogodnosti civilima da rade u ratnim zonama, ali ne može primorati svoje diplomate da prihvate zadatke s teškim uvjetima života u mjestima kao što je Irak.

Washington Post u današnjem izdanju osvrće se na naslovnici na predsjedničku kampanju 2008. godine uz konstataciju da političke kampanje sve ranije počinju i da se u njima troši sve više novca. Još u lipnju senator John McCain je počeo zapošljavati osoblje i konzultante u New Hampshireu i Iowi, polažući temelje za svoju predsjedničku nominaciju u te dvije za izbore ključne savezne države. Prema objavljenim podacima njegove kampanje, potrošio je u tu svrhu 375 tisuća dolara.

Financijska izvješća pokazuju da bi predsjednička kampanja sljedeće godine mogla biti prva u povijesti u kojoj će se potrošiti milijarda dolara. Vodeći kandidati naporno rade na udobrovoljavanju bogatih političkih entuzijasta koji su u stanju okupiti velik broj donatora od po tisuću dolara, što je maksimalna pojedinačna donacija. Senatorica Hillary Clinton sinoć je u svom domu u Washingtonu ugostila sedamdesetak takvih entuzijasta. Ove godine kandidatima će trebati više novaca jer će upošljavati više pomoćnika za izborne bitke u sve većem broju saveznih država u kojima se stranački izbori održavaju ranije – piše Washington Post - a uložit će i rekordni iznos novaca u kompjutersku tehnologiju u pokušaju da odgonetnu ponošenje i navike glasača.

XS
SM
MD
LG