Linkovi

CSM: Rusija intenzivira nastojanja na obnovi vojno-industrijskog kompleksa


Današnji Christian Science Monitor donosi tekst o ruskom intenziviranju nastojanja na obnovi svoje vojne mašinerije. Na Međunarodnoj konferenciji o globalnoj sigurnost prošli tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin napao je Sjedinjene Države za "militaristički pristup" vanjskoj politici rekavši kako takvi postupci pothranjuju utrku u naoružanju. Međutim, iako je američki i europski odgovor na Putinove komentare bio oštar, malo je pozornosti obraćeno na bujanje ruskog vojno-industrijskog kompleksa za koji se vjeruje da propao zajedno sa Sovjetskim savezom.

Dani Hladnog rata u kojem je Sovjetski Savez za svaku američku raketu proizveo svoju su možda prošli, međutim, analitičari kažu da je Rusija sve više osposobljena da proizvodi oružje visoke tehnologije i proda ga zemljama kojih se klone dobavljači iz zapadnih zemalja. Ruski proračun za obranu, potaknut enormnim prihodima od sve skuplje nafte strmoglavo raste, otkako je na vlast došao predsjednik Putin. Ove bi godine trebao porasti za 23 posto i doseći rekordnu razinu u postsovjetsko doba od 32 milijarde i 400 milijuna dolara – piše današnji Christian Science Monitor, napominjući da Rusija prodaje oruže u oko sedamdesetak zemalja, uključujući Kinu, Venezuelu i Iran, a samo je prošle godine izvezla oružja u vrijednosti od 6 milijardi dolara.

Jutrošnje izdanje New York Timesa, između ostaloga, piše o tome kako senatorica Hillary Clinton i senator Barack Obama prolaze kroz različite izazove glede Iraka u svojim predsjedničkim kampanjama. Senatorica Clinton je proteklog vikenda bila izložena mnogim pitanjima provodeći kampanju u saveznoj državi New Hampshire, dok je senator Obama u Iowi nailazio na odobravanje svom protivljenju ratu u toj zemlji

Na skoro svakoj postaji u New Hampshireu Hillary Clinton je bila podvrgnuta sumnjičavim pitanjima o tome zašto je 2002. godine glasovala za zakonski prijedlog kojim je odobrena invazija Iraka. Njena odbijanje da koristi jasan jezik i ispriča se zbog toga – piše današnji New York Times - stvorilo je izglednu priliku za Baracka Obamu i senatora Johna Edwardsa koji je također glasovao za spomenutu mjeru, ali se naknadno zbog toga ispričao.

XS
SM
MD
LG