Linkovi

Senator Barack Obama službeno objavio predsjedničku kandidaturu


Senator Barack Obama službeno je objavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, 2008. godine. On je to učinio u glavnom gradu savezne države Illinois, ispred Stare državne vijećnice, odakle je, svojedobno, američki predsjednik Abraham Lincoln pozvao na okončanje ropstva i jedinstvo zemlje.

To je, isto tako, i grad gdje je Obama služio kao senator države Illinois, prije nego što je bio izabran u Senat Sjedinjenih Država.

Četrdesetpetogodišnji senator je u svojoj objavi obratio pažnju na kritike da je previše neiskusan za obavljanje predsjedničke dužnosti, jer je u Senatu proveo tek dvije godine. Kako je rekao, proveo je u američkom glavnom gradu dovoljno vremena 'da bi znao da treba promijeniti način na koji Washington funkcionira'.

Obama je obećao da će obratiti pažnju na pitanja terorizma, obrazovanja, zdravstvene skrbi, te osloboditi Ameriku od – kako je to nazvao – 'tiranije nafte'. On je pozvao i na okončanje rata u Iraku, rekavši da uključenost Sjedinjenih Država neće razriješiti 'nečiji tuđi građanski rat'.

Barack Obama je rođen na Hawajima, od oca Kenijca i majke Amerikanke. Autor je dvije knjige – obje bestselleri -, uključujući i svoja sjećanja, iz 1995, naslovljena "Snovi moga oca".

U pokušaju da postane prvi američki crnački predsjednik, on već na početku za suparnike ima Hillary Clinton i čitav niz drugih kandidata iz Demokratske stranke. Svoju predizbornu kampanju, Obama će započeti u saveznim državama Iowa i New Hampshire, prvima koje održavaju stranačke predizbore.

Poznat je po svojoj podršci općoj zdravstvenoj zaštiti, kao i reformi imigracijske politike kakvu predlaže predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG